четвер, 27 травня 2010 09:50

В Мексиканській затоці почнуть ризиковану операцію з перекриття витоку нафти

В Мексиканській затоці почнуть ризиковану операцію з перекриття витоку нафти

Компанія British Petroleum (BP), чиї безуспішні спроби зупинити витік нафти в Мексиканську затоку з пошкодженої підводної свердловини викликають все більше невдоволення в США, готується до нового ризикованого плану - операції "top kill".

Її суть BBC пояснила на основі всім відомого принципу дії пружини: коли на неї поміщають щось досить важке, пружина стискається, і навпаки - відносно легкий предмет стрімко відскочить від неї.

У даному випадку "пружиною" є нафта і газ, які випливають з підводного резервуара в кількості приблизно 800 літрів щодня і під тиском, що перевищує 2,3 кг на квадратний дюйм. Їх спробують заглушити, закачуючи з кораблів через спеціальну систему труб "важку" бурову суміш із грунту і цементу.

Якщо щільність суміші і тиск при її закачуванні будуть розраховані вірно, то своєю переважаючою "вагою" ця маса "стисне" потік, зупинивши витік. Потім місце пошкодження буде остаточно, наглухо зацементоване.

Подібна процедура не раз проводилася по всьому світу, проте ще ніколи - на такій значній глибині - півтора кілометри під рівнем моря. Тому перш ніж приступити до чергової спробі заглушити витік, фахівці проведуть серйозні випробування.

Вся операція "top kill" розрахована на тому твердженні, що нафта витікає через верхню трубу на одній з цих установок безпосередньо над пошкодженою частиною свердловини. Якщо ж виявиться, що крім цього є й інші, нехай навіть набагато більш дрібні витоки, весь план ризикує провалитися.

Другу проблему представляє сама свердловина, пробурена безпосередньо в геологічній структурі. Всередині свердловини - сталева обшивка, а зазор між нею і геоструктурою заповнений цементом. Якщо в цементі є тріщини, то нафта і газ можуть вирватися назовні через них, поза зоною дії донних захисних установок.

Крім того, як попереджають фахівці, навіть якщо всі попередні розрахунки виявляться максимально вірними, існує ризик того, що потік нафти може навіть посилитися на 5-15%. На цей випадок інженери BP розробили план дій щодо негайної установки нового нафтозбірника.

На даний момент неможливо об'єктивно спрогнозувати успіх операції. За попередніми оцінками British Petroleum, шанси становлять 60-70%. Інші експерти нафтопромисловості оцінюють їх як 50 на 50.

ВВС

Зараз ви читаєте новину «В Мексиканській затоці почнуть ризиковану операцію з перекриття витоку нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі