четвер, 27 червня 2024 21:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна може отримати вісім систем Patriot від США та Ізраїля - FT

Україна може отримати вісім систем Patriot від США та Ізраїля - FT
США, Ізраїль та Україна ведуть переговори щодо постачання Києву до восьми систем ППО Patriot. Фото: Getty Images

Сполучені Штати Америки, Ізраїль та Україна ведуть переговори щодо постачання Києву до восьми систем ППО Patriot.

Угода ще не є остаточною, однак вона ймовірно передбачає те, що Patriot будуть спочатку відправлені з Ізраїлю до США, а потім доставлені в Україну. Про це повідомляє Financial Times.

Цікаво і те, що у квітні в Ізраїлі заявили про те, що будуть виводити з експлуатації вісім батарей Patriot, яким вже понад 30 років, і замінювати їх на більш сучасні системи. Однак вони досі використовуються у протистоянні Ізраїлю з ХАМАС через побоювання, що напруженість у відносинах з підтримуваним Іраном бойовим угрупуванням Хезболла може перерости в повномасштабну війну.

У випадку, якщо Україна дійсно отримає Patriot, то це дозволить суттєво змінити обороноздатність під час російських обстрілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримає від Нідерландів систему Patriot: допоможе ще одна країна

Також джерело FT зауважило, що, хоча передача всіх восьми систем обговорюється, не всі вони можуть бути відправлені в Україну. При цьому в Україні не підтвердили факт переговорів.

"Україна продовжує працювати з різними країнами світу над отриманням додаткових систем Patriot. Ми ще раз закликаємо всі країни, які мають такі системи, надати їх Україні", - сказав Дмитро Кулеба в інтерв'ю Financial Times.

Видання пише, що окрім переговорів між США та Україною, відбулися також прямі переговори між Ізраїлем та Києвом про передачу Patriot.

Нещодавно кілька країн-партнерок України, зокрема Нідерланди та Румунія, анонсували надання Україні додаткових систем ППО Patriot.

Після виконання партнерами своїх обіцянок загалом Україна матиме сім таких систем протиповітряної оборони. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та податкової політики Данило Гетманцев у Telegram.

Зараз ви читаєте новину «Україна може отримати вісім систем Patriot від США та Ізраїля - FT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі