неділя, 30 червня 2024 08:50

Українцям планують підвищити тарифи на газ та електроенергію - оновлено меморандум з МВФ

Українцям планують підвищити тарифи на газ та електроенергію - оновлено меморандум з МВФ
Україна оновила меморандум з Міжнародним валютним фондом. Фото: sud.ua

В оновленому меморандумі з Міжнародним валютним фондом (МВФ) є зобов'язання України підвищити тарифи на газ та електроенергію для населення.

Однак, станеться це вже після закінчення війни, йдеться у тексті документа, опублікованому на сайті МВФ.

У меморандумі зазначають, що українська енергетика сильно постраждала від російських ударів - втрачено теплову та гідрогенерацію. Орієнтовні збитки протягом весни 2024 року склали $1 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ погіршив прогноз зростання української економіки

Збільшення тарифів на газ та електроенергію для населення заплановане після війни. Однак, на скільки передбачається зростання, там не вказано. При цьому уряд зобов'язується захистити вразливі категорії громадян.

"Коли війна закінчиться, програма реформ в енергетиці потребуватиме, зокрема, відновлення та посилення конкуренції в гуртовій та роздрібній торгівлі на ринку газу. Крім того, щоб система була стійкою, це вимагатиме поступового підвищення тарифів на газ та електроенергію для покриття витрат, з одночасним виділенням адекватних та цілеспрямованих ресурсів для захисту вразливих домогосподарств", - йдеться у документі.

Міжнародний валютний фонд схвалив виділення Україні $2,2 млрд у межах програми розширеного фінансування (EFF). Кошти спрямують на бюджетну підтримку.

МВФ зазначає, що попри складні умови, Україна виконала всі кількісні критерії ефективності на кінець березня, а всі структурні контрольні показники були виконані вчасно або з короткою затримкою.

Зараз ви читаєте новину «Українцям планують підвищити тарифи на газ та електроенергію - оновлено меморандум з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі