неділя, 15 серпня 2010 14:21

У Венесуелі до дев'яти років в'язниці засудили українських моряків

У Венесуелі до дев'яти років в'язниці засудили українських моряків

У Венесуелі до 9 років в'язниці засудили українських моряків за зв'язки з наркомафією.

Згідно з вироком суду, окрім тюремного ув'язнення двох українських моряків, у судовласника було конфісковано судно "Бі Атлантик".

Українських моряків затримали у Венесуелі 2007 року. Швейцарський суховантаж "Бі Атлантик" пришвартувався в порту міста Маракайбо. Венесуельські правоохоронці знайшли під кілем судна 125 кілограмів кокаїну. Незаконний вантаж міг розмістити будь-хто, розповідає заступник капітана.

За його словами, їхній адвокат отримав наказ згори, мовляв, президент Венесуели Уго Чавес бореться з наркотрафіком.

"Немає доказів нашої провини, єдине, що вони говорять - ми у змові з місцевою мафією, хотіли переправити наркотики під водою", - розповів він.

Увесь час українців тримали під домашнім арештом. Три місяці тому суддя ухвалив рішення - помістити їх у в'язницю. 60-річний капітан та його 50-річний заступник за температури +40 сидять у камері з кількома десятками озброєних бандитів.

Донька капітана судна "Бі Атлантик" Наталя Устименко розповіла, що за час знаходження батька у в'язниці було кілька бунтів, котрі супроводжувалися жертвами.

За поліпшенням умов перебування у Венесуелі адвокат українських бранців звертатиметься завтра до судді. Моряки ж заявляють, після вироку суду, власник корабля більше не допомагатиме їм - тож невдовзі в них можливо почнуться проблеми з харчами.

У МЗС заявили, що рішення венесуельського суду поважають. Президент Віктор Янукович уже давно відправив листа до Уго Чавеса. І основного - пришвидшення розгляду - вони домоглися. Тепер розглядають можливість досягнення згоди з венесуельською стороною про відбування ними покарання на території України.

Тим часом українські родичі в розпачі, уся надія тільки на політиків. Відгукнулися сусіди - на допомогу українській стороні прийшов посол Білорусі. Та найбільше сподівання в рідних моряків на дипломатичну зустріч двох президентів. Уго Чавес у Венесуелі заявив, що незабаром завітає до України.

На початку року Гонконгський окружний суд засудив до тюремного ув'язнення капітанів українського судна "Нафтогаз-67" і китайського сухогруза "Яохай", а також двох китайських лоцманів, визнаних винними в загибелі 18 моряків в результаті зіткнення двох судів в акваторії Гонконгу в березні 2008 року.

Капітан українського судна, Юрій Кулемесин, моряк з 25-річним стажем, був засуджений до трьох років і двох місяців позбавлення волі.

Зіткнення судів "Нафтогаз-67" і "Яохай", яке стало найбільшим за кількістю жертв в історії Гонконгу, сталось увечері 22 березня 2008 року в протоці неподалік від гонконгського аеропорту "Чек Лап Кок".

ТСН.

Зараз ви читаєте новину «У Венесуелі до дев'яти років в'язниці засудили українських моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі