вівторок, 30 листопада 2010 17:02

У США знайшли люльки віком 400 років (ФОТО)

У Джеймстауні (штат Віргінія, США), на місці першого постійного англійського поселення в Новому Світі, знайдені, можливо, найдавніші відбитки давньою англійською мовою.

Глиняні курильні люльки з іменами сера Волтера Релі й інших видатних людей початку XVII століття, ймовірно, були призначені для того, щоб справити враження на інвесторів і підкреслити принципово комерційне призначення Джеймстауна.

Виявлення імені Релі стало сюрпризом, адже цей придворний діяч не був безпосередньо пов'язаний з Джеймстауном. А у 1608-1610 роках, коли виготовлялися люльки, сидів у лондонському Тауері. З іншого боку, саме Релі в XVI ст. спонсорував спроби колонізації острова Роанок, що в нинішній Північній Кароліні.

Крім того, Релі часто приписують популяризацію куріння тютюну в Англії. Англійці навчилися цього саме на острові Роанок. Перші індіанські люльки потрапили на Альбіон в 1585 році. Відтоді попит на них неухильно зростав. Можливо, тому виробники люльок мріяли про підтримку Релі.

Археологи розкопали фрагменти люльок у покинутому колодязі, який капітан Джон Сміт побудував у центрі Форт-Джеймса в 1608 році. Ймовірно, їх виготовив Роберт Коттон, перший англійський люльочник, відправлений на Джеймстаун. Як і лондонські люльки, фрагменти мають ромбоподібне маркування і флер-де-ліс.

Люльки зроблені з віргінської червоної глини. У Джеймстауні виготовлялися люльки, що нагадували індіанські "люльки миру", в які набивалася велика кількість тютюну, щоб вистачило на кілька людей.

Археологи також виявили фрагменти капсул для випалу люльок.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У США знайшли люльки віком 400 років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі