понеділок, 29 листопада 2010 10:30

В Азербайджані знайшли найдавніші у світі соляні копальні (ФОТО)

Археологи Національного центру наукових досліджень довели, що поклади солі в Дуздагу в долині річки Аракс на території Азербайджану розроблялися з другої половини V тисячоліття до н.е. Вчені також з'ясували, що активна розробка покладів солі почалася приблизно в 3500 році до н.е. Дослідження, які велися за підтримки Академії наук Азербайджану, повинні були допомогти вченим з'ясувати, як розвивалися перші цивілізації, які виникли на Кавказі між 4500 і 3500 роками до н.е.

Соляні копальні розташовувалися близько до стародавнього торгівельного шляху, по якому в Середні століття перевозили шовк з Тебріза на північному заході Ірану до Константинополя. До теперішнього часу найдавніші сліди розробок цих покладів датувалися II тисячоліттям до н.е. Це датування базувалося на випадковій знахідці, зробленій у 1970-х роках - стародавній галереї. У ній лежали останки чотирьох похованих там людей і їх знаряддя праці.

Учені виявили безліч предметом матеріальної культури (знаряддя, кераміку і т.п.), і найдавніші з них вони датували 4500 роком до н.е. Археологи вперше знайшли в соляних копальнях таку кількість предметів того часу. Завдяки цим знахідкам та іншим дослідженням вони змогли з'ясувати, що поклади розроблялися як мінімум з другої половини V тисячоліття до н.е. Тобто, Дуздаг - найдавніші відомі соляні копальні у світі.

Археологи також встановили, що активна розробка покладів солі почалася в IV тисячолітті до н.е. Про це свідчать безліч предметів, датованих бронзовим століттям. Вчені знайшли сотні фрагментів інструментів: кирку, кам'яні молотки та інші знаряддя праці, які переважно лежали недалеко від входів у галереї. Датування інструментів підтверджується й знайденими в околицях керамічними черепками, які належать до кура-аракської археологічної культури.

Infox

Зараз ви читаєте новину «В Азербайджані знайшли найдавніші у світі соляні копальні (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі