четвер, 28 жовтня 2010 14:00

У Вірменії знайшли найдавнішу в світі спідницю (ФОТО)

Міжнародна група археологів, що працює в печерному комплексі Арені-1 в області Вайоц Дзор на півдні Вірменії, виявила фрагмент спідниці з кропиви, вік якої оцінюється в 5600-5900 років.

Про це повідомляє "Новости-Армения" з посиланням на одного з керівників розкопок Бориса Гаспаряна.

Результати досліджень поки не опубліковані в жодному рецензованому науковому журналі.

За словами Гаспаряна, дослідники знайшли в печері нитки і клапті тканини з візерунками, а також плетені кошики, які, за припущеннями археологів, служили колисками.

Ці знахідки допоможуть ученим скласти більш повне уявлення про одяг і ткацьке ремесло мідно-кам'яного століття.

У тому ж печерному комплексі археологи виявили мумію кози, попередньо датується кінцем V - початком IV тисячоліття до нашої ери, що робить її приблизно на тисячу років давнішою за найбільш ранні збережені єгипетські мумії.

Гаспарян зазначив, що технологія, за якою була забальзамована ця коза, принципово відрізняється від технології, яка застосовувалася в Єгипті.

Оскільки шкіра, м'язи і кістки кози добре збереглися, вчені розраховують розшифрувати її повну геномну послідовність і докладніше розібратися в процесі одомашнення тварин.

Влітку 2010 року та ж група вчених оголосила про виявлення в тій же печері найдавнішого у світі черевика.

Дві лабораторії радіовуглецевого аналізу, незалежно один від одного датували його серединою IV тисячоліття до нашої ери.

Нині він виставлений у Історичному музеї в Єревані.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що археологи виявили на острові Російський у Владивостоці дві стоянки давніх людей епохи неоліту і залізного століття.

Одна стоянка - епохи раннього залізного віку, за оцінкою вчених їй близько 2,5 тисячі років, інша датується епохою неоліту - їй близько 5 тисяч років.

Судячи зі знахідок, обидві стоянки були тимчасовими і, найімовірніше, належали рибалкам, які підходили до берега для лову риби, морських тварин і молюсків.

Зараз ви читаєте новину «У Вірменії знайшли найдавнішу в світі спідницю (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі