вівторок, 18 червня 2024 17:49

Спецтема: Війна Росії проти України

У "Слузі народу" запропонували три схеми економічного бронювання від мобілізації

У "Слузі народу" запропонували три схеми економічного бронювання від мобілізації
У "Слузі народу" запропонували три схеми економічного бронювання від мобілізації. Фото: УНІАН

Депутати Верховної Ради запропонували ще два варіанти впровадження економічного бронювання від мобілізації в Україні.

Крім основного варіанта зі сплатою підвищеного військового збору в 20 400 грн на місяць, пропонується механізм із прив'язкою до розміру зарплат. Про це пише Obozrevatel.

Передбачається, що в такому разі оклад має бути не меншим за 36 336 грн. А для ФОП (фізосіб-підприємців) хочуть прописати особливі умови.

Так, у Верховній Раді напередодні, 17 липня, зареєстрували ще два законопроєкти щодо економічного бронювання №№ 11331-1 та 11331-2. Основний законопроєкт перебуває в парламенті з 11 червня за №11331.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можна мобілізувати до 6 млн чоловіків: нардеп прокоментував "економічне бронювання"

Всі проєкти закону від однієї групи авторів на чолі із нардепом Дмитром Наталухою ("Слуга народу"), головою комітету ВР з питань економічного розвитку. Альтернативні законопроекти пропонують такі умови:

• модель із бронюванням за рівнем зарплати: можуть бути заброньовані працівники, які отримують зарплату не менше 12 прожиткових мінімумів на місяць, станом на червень-2024 це 36 336 грн; бронювання ФОПів не передбачено;

• змішана модель: заброньованими можуть бути працівники із зарплатою понад 36 336 грн., а також ФОП при сплаті 20 400 грн. військового збору.

При цьому скористатися таким бронюванням зможуть не всі ФОПи. Для них хочуть встановити чіткі умови:

• реєстрація за шість місяців і більше до дня набрання чинності законом;

• доходом не менше триразового розміру збору за бронювання - понад 61 200 грн. на місяць.

"У законі ми заклали концепцію "економічного бронювання", яка дозволить зберегти для економіки фахівців, які важко замінити", - зазначав Наталуха, коментуючи початкову версію законопроєкту.

За його словами, такий підхід дозволить зберегти важливих спеціалістів та забезпечити безперервну роботу підприємств під час війни.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт із концепцією економічного бронювання від мобілізації.

Проєкт №11331 отримав назву "Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки", повідомив голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 тис. грн на місяць за працівника має можливість його забронювати.

Зараз ви читаєте новину «У "Слузі народу" запропонували три схеми економічного бронювання від мобілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі