вівторок, 12 липня 2011 16:05

"У грозу треба вимикати телефони, зачиняти вікна і знімати золото"

"У грозу треба вимикати телефони, зачиняти вікна і знімати золото"

Після двотижневих затяжних дощів на Львівщині різко піднялася температура повітря. У неділю-понеділок температура сягала 29 градусів, через що увечері два дні підряд відбувалися грози із сильними розрядами блискавки. Досі на Львівщині знеструмленими залишаються 40 населених пунктів, вимкненими 22 повітряні лінії та 257 трансформаторних підстанцій.

Від удару блискавки за два дні сталося 7 пожеж. Найбільше учора постраждали мешканці 2-поверхового 4-вартирного житлового будинку по вул. Міцкевича у Бориславі. Вогонь знищив 100 м кв перекриття будинку. Збитки оцінюють у 80 тис. грн. Гасили пожежу 8 машин із Борислава, Дрогобича, Трускавця.

"Від вогню ніхто не постраждав, - повідомив Павло Василенко із обласного управління з питань надзвичайних ситуацій. - Проте приблизно в цей же час блискавка ударила в людину - 74-річного мешканця села Завадка Сколівського району. Він повертався польовою дорогою додому в село. Блискавка влучила в нього, чоловік отримав опіки правої сторони тіла. Його госпіталізували у районну лікарню".

За прогнозами синоптиків, наступні дні в Західній Україні продовжиться спека і щодня будуть грози. У час грози МНС-ники радять вимикати мобільні телефони, зачиняти вікна, знімати із себе золото.

"Гроза, зазвичай, б'є в найвищу перешкоду на своєму шляху, - продовжує Василенко. - Самотня людина у відкритому полі чи на трасі - це і є та сама найвища перешкода. Ще страшніше опинитися під час грози на пагорбі. Якщо ви в таких місцях - ховайтесь у будь-якому заглибленні: падайте в канаву, яму, ідіть в яр. Шукайте найнижче місце в полі, сідайте навприсядки і пригинайте голову. Під деревом можна ховатися, але треба вибирати найнижчі дерева. Якщо ховається група осіб, то краще усім присісти, але не торкатися один до одного".

Якщо людина на озері?

- Вода прекрасно проводить струм. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Б'є в береги. Під час грози не можна купатися і ловити рибу. Відходьте якнайдалі від берега.

Де найбезпечніше?

- Під час грози найбезпечніше знаходитися в приміщенні з блискавкозахистом. Сховайтеся у магазин, під'їзд. Станьте під стіну якоїсь будівлі. Але дивіться, щоб на ній не було антени. Вона притягує удар.

Як поводитись водіям і пасажирам, коли гроза застала в машині?

- Це не страшно. Закрийте вікно автомобіля і спокійно перечекайте грозу. Якщо гроза застала вас на велосипеді або мотоциклі – зупиніться, покладіть свій транспорт і відійдіть від нього на відстань щонайменше 30 метрів. Адже вони металеві і добре проводять струм.

Як поводитись удома?

- Так само треба позакривати у приміщеннях усі вікна. Навіть раджу затуляти димоходи та вентиляційні отвори. Не можна в хаті в час грози допускати протягу. Він може спровокувати кульову блискавку.

Тримайтеся подалі від вікон, електроприладів, труб, сантехніки. Відключіть зовнішні антени і вимкніть з розетки усі прилади.

Не можна торкатися до всього мокрого, залізного та електроприладів. Годинник, ланцюжки треба зняти, ключі викласти із кишені. Металевою парасолькою краще не користуватися.

Наскільки небезпечний мобільний телефон?

- Користуватися ним під час грози неприпустимо. Телефон треба узагалі вимкнути. Були випадки, коли вхідний дзвінок ставав причиною влучення блискавки.

Яка долівка найбезпечніша в грозу?

- Треба мати якнайменше контактів із землею. Можна сісти або стати на дерево, дошку, камінь, намет, спальний мішок, мотузку, рюкзак. Найбезпечнішою позою вважається така: присісти, ступні поставити разом, опустити голову і груди на коліна, руками обхопити коліна.

Зараз ви читаєте новину «"У грозу треба вимикати телефони, зачиняти вікна і знімати золото"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі