субота, 21 лютого 2009 14:02

У 2050 році світ чекає масовий голод

У 2050 році світ чекає масовий голод

Світовий продовольчий ринок повинен збільшитись удвічі до 2050 року, інакше на населення Землі, яке на той час, за прогнозами, досягне 9 млрд. людей, чекає масовий голод.

Про це сьогодні заявила головний радник центру інвестицій сільськогосподарської і Продовольчої організації ООН (ФАО) Євгенія Сєрова під час виступу на "Зимовій зерновій конференції-2009" у Росії.

Кожна шоста людина у світі сьогодні не доїдає або голодує

За даними ФАО, кожна шоста людина у світі сьогодні не доїдає або голодує.

"Ми фактично зіткнулися з глобальною гуманітарною катастрофою. І цю ситуацію серйозно посилюватиме світова фінансово-економічна криза", - сказала Сєрова.

Міжнародна допомога, за її словами, сільському господарству країн, які мають у цьому потребу, починає скорочуватись. Надалі це призведе до "географічного перерозподілу аграрного виробництва у світі". Чи будуть у цих умовах знижуватись обсяги виробництва і прибутку виробників продуктів харчування, поки що однозначно спрогнозувати неможливо, відзначає Сєрова.

"Жодний експерт сьогодні не береться передбачити, що падатиме швидше - ціни на продукцію чи на ресурси, необхідні для її виробництва", - сказала вона.

"Ми фактично зіткнулися з глобальною гуманітарною катастрофою"

Аграріям у найближчі декілька років слід чекати уповільнення модернізації основних потужностей і збільшення частки державної власності в сільському господарстві. "Все це ставить під питання майбутню ефективність роботи агробізнесу", - вважає Сєрова. У цій ситуації, відзначає експерт, Росії, Україні і Казахстану потрібно скористатися всім існуючим резервом сільськогосподарських земель, які ще не освоєні, але придатні для землеробства. Збільшення обсягів сприятиме підвищенню продуктивності галузі.

Як повідомляв раніше генсек ООН Пан Гі Мун, через глобальні зміни клімату врожайність основних сільськогосподарських культур може скоротитися в деяких країнах світу на 50%, що до 2020 року збільшить майже на 50 млн. кількість людей, які потерпають від голоду.

Очікується, що обсяги сільськогосподарського виробництва скоротяться в тропічних і помірніших регіонах у результаті зміни клімату й невизначеної тривалості вегетаційного періоду, зменшення обсягу водних ресурсів і втрати біологічного розмаїття.

"Результати проведеного нещодавно аналізу свідчать про те, що до 2080 року (аграрне) виробництво в країнах, що розвиваються, може скоротитися на 9-21%. Очікується, що найбільше постраждає Африка", - йдеться у доповіді.

ООН прогнозує, що до 2025 року 1,8 млрд. людей житимуть у країнах або регіонах, де водних ресурсів буде вкрай мало, а дві третини населення світу можуть зіштовхнутися з проблемою нестачі води.

За матеріалами NEWSru.com, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У 2050 році світ чекає масовий голод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі