пʼятниця, 06 березня 2009 08:12

Time знає, коли закінчиться криза

Time знає, коли закінчиться криза
Багато економістів передбачають, що спад в світовій економіці може продовжитися і наступного року, а рівень безробіття досягне 10%.

Але це лише песимістичні прогнози. Журнал Time виділив шість ознак, згідно з якими можна визначити, що рецесія наближається до свого завершення.

1. Індекс S&Р 500 повинен залишатися рівним щонайменше протягом трьох місяців - якщо він падатиме, значить, інвестори вважають, що в найближчі два-три квартали ситуація погіршиться, а якщо рости, це сприймуть як тимчасове коливання ринку.

2. Важливим індикатором є дані про продаж автомобілів. Зараз дають прогнози про те, що продажі будуть щомісячно на 45% нижче торішніх. Навіть якщо ця цифра складе 25-30%, це вже означатиме поступове повернення покупців.

3. Якщо МВФ і багатим країнам вдасться не допустити дефолту в таких країнах, як Ірландія та Україна, це означатиме, що світова кредитна система оговтується від торішніх потрясінь.

4. Падіння зростання ВВП Китаю нижче за відмітку в 6% свідчитиме про значне падіння споживчого попиту в США та ЄС на дешеві промислові продукти. Навпаки, збереження темпів зростання стане позитивною ознакою.

5. Поява реальних економічних наслідків стимулюючого пакету Обами, як, наприклад, скорочення рівня безробіття та зростання інвестицій в ті або інші галузі.

6. Останнім за рахунком, але не за значенням є щомісячна сума позик, що видаються ФРС американським банкам та компаніям. Коли ця цифра впаде нижче 100 млрд доларів, значить, криза наближається до кінця.

Відзначимо, що в даний час всі розвинені економіки світу та ті, що розвиваються, фіксують достатньо сильний спад. Наприклад, четвертий квартал 2008 року став рекордним за темпами спаду економік в країнах, що входять в міжнародну Організацію з економічного співробітництву та розвитку (ОЕСР). Скорочення інвестицій та споживання призвело до зниження сукупного показника для 30 держав на 1,5%, чого не було з 1960 року, коли почалися спостереження.

Зараз всі економіки світу фіксують сильний спад

Організація, ядро якої на момент створення складали держави Європи та Північної Америки, розширилася останніми роками за рахунок Японії, Австралії, Нової Зеландії, Фінляндії, Мексики, Чехії, Угорщини, Польщі та Південної Кореї. Завдяки тому, що 30 країн-учасниць виробляють дві третини світового ВВП, ОЕСР називають "клубом" розвинених країн, не дивлячись на присутність там декількох членів, економіка яких формально відноситься до тих, що розвиваються.

"Велика сімка", куди входять Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія та США, з жовтня по грудень впала на 1,5%. Європейським лідером спаду стала Німеччина (-2,1%), азіатським - Японія (-3,3%).

За матеріалами Topnews, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Time знає, коли закінчиться криза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі