середа, 14 квітня 2010 16:32

США теж збираються допомогти опозиції Киргизії

США теж збираються допомогти опозиції Киргизії

Помічник держсекретаря США Роберт Блейк, який наразі перебуває з візитом у Бішкеку, заявив, що Вашингтон готовий надати допомогу тимчасовому уряду Киргизії.

"Я оптимістично налаштований щодо кроків, які робить тимчасовий уряд. США готові допомогти", - йдеться в заяві представника зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів.

Блейк також зазначив, що в ході безладів в Киргизії більшість людей загинули з вини прихильників президента країни Курманбека Бакієва. Дипломат також зазначив, що не планує зустрічатися з Бакієвим.

Раніше, як повідомлялося, глава тимчасового киргизького уряду Роза Отунбаєва заявила, що нова влада країни продовжить з урядом США договір про оренду військової бази Манас, який закінчується в липні 2010, ще на рік.

Нагадаємо, 13 квітня президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Киргизія перебуває на порозі громадянської війни і незабаром може стати "другим Афганістаном".

Масові заворушення в Киргизії почалися 6 квітня після того, як напередодні Народного курултаю (з"їзду) були затримані практично всі лідери опозиції. За останніми даними, жертвами зіткнень, які тривали кілька днів, стали близько 80 людей, більше тисячі отримали поранення. Опозиція заявила про розпуск парламенту і формування нового уряду на чолі з Розою Отунбаєвою.

У вівторок тимчасовий уряд ухвалив декрет про позбавлення президента Курманбека Бакієва недоторканності. Нова влада висунула ультиматум президентові: або він приїжджає до Бішкеку, або його заарештують. Раніше опозиція пропонувала йому залишити країну. Бакієв у свою чергу заявив, що піде у відставку тільки в тому випадку, якщо тимчасовий уряд гарантуватиме безпеку йому та його близьким.

РБК

Зараз ви читаєте новину «США теж збираються допомогти опозиції Киргизії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі