вівторок, 01 вересня 2015 10:13

Сьогодні в РФ згадують жертв теракту в Беслані 11 років тому
6

Сьогодні відзначається 11-я річниця нападу бойовиків-ісламістів на школу в Беслані, в результаті якого загинуло більше 340 заручників, у тому числі 186 дітей.

Триденна облога школи, що почалась 1 вересня 2004 року, і масова загибель людей в школі №1 міста Беслана, стала одним з найкривавіших терактів в історії Росії.

Автор: ТАСС
 

Теракт почався в перший день навчального року. Група з 32 озброєних бойовиків під'їхала до будівлі школи № 1 в Беслані на тентованому "ГАЗ-66" і "ВАЗ-2107". На майданчику поруч зі школою в цей момент тривала лінійка, присвячена Дню знань. Стріляючи в повітря, терористи загнали в будівлю школи понад 1100 людей - дітей (в тому числі дошкільного віку), їхніх батьків і родичів, а також співробітників школи. При цьому бойовики вбили 2 чоловіків.

Автор: ТАСС
 

До 10:30 про захоплення був сповіщений президент РФ Володимир Путін,який перебував у Сочі. Він скасував свій запланований візит в Карачаєво-Черкесії і вилетів до Москви для екстреної наради з силовиками. Перші вимоги терористів озвучила заручниця Лариса Мамітова, випущена зі школи об 11:05. У записці, переданій з Мамітовою, терористи зажадали переговорів з "Зязіковим" (президентом Інгушетії), "Дзасоховим" і "Рашайло".

Між 16:00 і 16:30 в будівлі школи прогримів вибух і пролунали постріли. Поруч із заручниками, які барикадували будівлю, підірвалася одна з шахідок. В результаті вибуху отримав важке поранення бойовик, що перебував поруч, а заручників, що залишилися живими, терористи розстріляли, щоб уникнути потенційного опору. Кількість убитих склала 21 людей. Тіла убитих були викинуті з вікна другого поверху руками двох заручників.

На другий день облоги захоплену школу відвідав колишній президент Інгушетії Руслан Аушев, єдиний, кому вдалося вести переговори з терористами сам-на-сам. На прохання Аушева дозволити дати заручникам їжу і воду лідер терористів заявив, що заручники добровільно тримають сухе голодування. Протягом 52 годин, поки тривало протистояння, більшість заручників перебували в спортзалі школи, в жарі і духоті, без їжі і води.

Автор: ТАСС
 
 
Автор: ТАСС
 

До ранку третього дня заручники знесилили настільки, що вже погано реагували на погрози терористів. Багато хто, особливо діти та хворі на цукровий діабет, непритомніли, тоді як інші марили і бачили галюцинації. Деякі із заручників, зокрема мами з немовлятами, були звільнені. Тіла тих, кого викинули з вікна в перший день, домовилися евакуювати. Однак у школі сталося кілька потужних вибухів, відразу після яких терористи відкрили вогонь по рятувальниках. Почалася пожежа, що охопила спортзал і який призвів до обвалення даху. У відповідь російський спецназ, підтримуваний танками, взяв штурмом будівлю і вступив у бій з терористами, що утримували заручників. В результаті штурму загинуло більше 340 заручників, у тому числі 186 дітей. Сотні людей отримали поранення, багато зникли безвісти. У 66 сім'ях загинуло від 2 до 6 людей, а 17 дітей залишилися круглими сиротами.

Автор: ТАСС
 

Передбачається, що група, яка здійснила напад на школу, перебувала під контролем чеченського сепаратистського лідера Шаміля Басаєва, який був убитий в 2006 році. Басаєв співпрацював з бойовиками-джихадистами - такими, як Ібн аль-Хаттаб, громадянином Саудівської Аравії, тісно пов'язаним з "Аль-Каїдою".

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні в РФ згадують жертв теракту в Беслані 11 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі