пʼятниця, 10 квітня 2009 09:06

Сім українців на день стають жертвами лікарів

Сім українців на день стають жертвами лікарів
Через лікарські помилки щодня в Україні вмирає 6-7 хворих та втричі більше стають інвалідами. Таку страхітливу статистику оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров"я (ВООЗ).

За словами екс-міністра охорони здоров"я Миколи Поліщука, до таких наслідків призводить погана підготовка медиків в Україні та відсутність належного законодавства. "Думаю, цифри ВООЗ применшені. Насправді через лікарську помилку щодня вмирає не менше 9 осіб. У цьому винні не дуже хороша підготовка фахівців, призначення неправильних ліків, бажання багатьох аптекарів продати якомога більше дорогих, а не якісних препаратів. Сьогодні притягти медика до відповідальності практично неможливо. Адже смерть пацієнта розумний медик може пояснити безліччю причин. Крім того, в лікарнях всі прикривають один одного. Тому треба ухвалити закон "Про лікарське самоврядування" і контролювати лікарські помилки", - вважає Поліщук.

За його словами, причиною помилки також може стати і старе зношене устаткування, якого повно у нас в країні.

Про погану підготовку медиків сьогодні говорить і головлікар поліклініки N5 Володимир Романюк. Крім того, він зізнається, що до лікарської помилки призводить і дуже велике навантаження на лікарів стаціонарного та поліклінічного рівнів. "Дільничних, терапевтів та педіатрів катастрофічно не вистачає. Виходить, один лікар працює за декількох. Він дуже втомлюється і може робити помилки", - пояснює Романюк.

До страшної статистики лікарських помилок призводить і погане фінансування. Не проводяться дослідження, немає грошей на закупівлю сучасного діагностичного устаткування, що і веде до помилок медиків.

За матеріалами Сегодня, ForUm

Зараз ви читаєте новину «Сім українців на день стають жертвами лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі