вівторок, 02 червня 2009 08:48

Шансів знайти живих у зниклому над Атлантикою літаку - немає

Шансів знайти живих у зниклому над Атлантикою літаку - немає
Служби порятунку Франції та Бразилії ведуть пошуки літака Air France, який зник під час шторму в Атлантиці. На його борту було 228 людей.

Пасажирський літак Airbus 330-200, що здійснював рейс з Ріо-де-Жанейро до Парижа, пропав в небі над Атлантичним океаном після того, як потрапив в зону турбулентності.

Влада Франції і США спростувала версію про те, що на літак могли напасти терористи.

Це найбільша катастрофа за всю 75-річну історію Air France

Пошуки літака продовжувалися і вночі. У передбачуваний район катастрофи приблизно в 1000 кілометрів на північний схід від побережжя Бразилії направлений літак Hercules C130, який слідує за маршрутом A330-200 і намагається вловити сигнали аварійного маяка. Крім того, бразильські ВПС підключили до пошуків літак Embraer R-99, який за сприятливих погодних умов здатний за допомогою інфрачервоних датчиків виявити людей у воді.

У пошуково-рятувальній операції в Атлантичному океані беруть участь п"ять літаків і два гелікоптери ВПС Бразилії, а також фрегат, корвет і патрульний корабель військово-морського флоту країни.

Той факт, що лайнер зник над океаном, ускладнює його пошуки.

Раніше з"явилися повідомлення про те, що пілот однієї з комерційних авіаліній бачив на морі в сенегальському просторі оранжеві спалахи через півгодини після зникнення з радарів аеробуса. У свою чергу, Франція і Air France не підтвердили цю інформацію.

За словами виконавчого директора Air France П"єра-Анрі Гургона, зона пошуку була звужена до декількох десятків квадратних морських миль на півдорозі між Бразилією і Західною Африкою.

У аеропортах імені Шарля де Голя (Париж) і Антоніу Жобіма (Ріо-де-Жанейро) зібралися десятки родичів і друзів пасажирів зниклого літака.

Якщо врятувати пасажирів не вдасться, це буде найбільша катастрофа за всю 75-річну історію авіакомпанії Air France.

Як сказали представники компанії, о 2:14 за Грінвічем, через чотири години після вильоту з Ріо-де-Жанейро до Парижа, з літака був отриманий сигнал про коротке замикання в електросистемі. Можливо, замикання було викликане ударом блискавки.

Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що шанси знайти когось живим дуже малі.

"Це катастрофа таких масштабів, з якими Air France ніколи не стикалася", - сказав Саркозі після зустрічі з рідними та близькими пасажирів у кризовому центрі в паризькому аеропорту імені Шарля де Голля. Саркозі розповів, що в числі людей, з якими він зустрівся, були жінки, одна з яких втратила сина, а інша - майбутнього чоловіка. "Я сказав їм правду, - відзначив президент. - Шанси знайти людей, які залишилися в живих, украй малі".

"Немає ніяких сумнівів в тому, що в повітрі сталася трагедія, - раніше сказав журналістам глава авіакомпанії Air France Пьер-Анрі Гургон. - Всі ми думкою з сім"ями [пасажирів] і ми поділяємо їх біль". Генеральний директор компанії заявив також, що "будуть зроблені всі зусилля, щоб забезпечити матеріальну та фінансову допомогу сім"ям загиблих". Він відзначив, що "літак був обладнаний сигнальними вогнями, які можуть працювати протягом декількох днів і допоможуть його виявити".

Рідні та близькі пасажирів зниклого лайнера були розміщені в аеропорту Руасі в окремому приміщенні. Журналістів до них не пускає поліцейський кордон.

Бернардо Суза, у якого в цьому літаку були брат зі своєю дружиною, поскаржився на те, що представники Air France не повідомляли ніякої інформації. "Мені довелося приїхати в аеропорт, але за стійкою французької авіакомпанії нікого не було, - наводить його слова агентство Рейтер. - Коли немає ніякої інформації, просто з глузду можна з"їхати".

За інформацією Бі-Бі-Сі, представники Air France підтвердили, що в літаку був 61 француз і 58 бразильців. Серед інших пасажирів було 26 німців, дев"ять китайців, дев"ять італійців, шість шведів, п"ять британців, п"ять ліванців, четверо угорців, троє ірландців, троє норвежців і троє словаків.

На борту авіалайнера, можливо, був один росіянин - Андрій Кисельов. Цю інформацію підтвердили в російському посольстві в Парижі. За деякими даними, в літаку також летіли двоє росіян.

Це перший серйозний інцидент поблизу Бразилії після 2007 року, коли в Сан-Паулу розбився літак, на борту якого знаходилося 199 чоловік.

За матеріалами Интерфакс-Украина, BBC, РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Шансів знайти живих у зниклому над Атлантикою літаку - немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі