неділя, 18 червня 2006 14:21

Росіяни вважають українців хитрими і націоналістичними

Росіяни і українці не настільки дружелюбні один до одного, як, громадяни Російської Федерації і Білорусі. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного серед жителів Санкт-Петербурга. Результати цього опитування представила завідувачка лабораторією етнічної соціології і психології НДІ комплексних соціальних досліджень Санкт-Петербурзького державного університету Зінаїда Сікевіч.

Згідно з соцопитуванням, росіяни асоціюють РФ з наступними поняттями: "Батьківщина", "Путін", "сила", "велич", "простір", "величезна", "самовар", "кожух", "Москва", "держава", "водка".

При слові "Україна" найбільш характерні для петербуржців асоціації: "сало", "Крим", "помаранчева революція", "газ", "горілка", "Ющенко", "Київ", "хохли", "Тимошенко", "націоналізм". Причому, як зазначила Сікевіч, росіяни згадують лідерку БЮТ через її зачіску "коса Тимошенко".

При слові "Білорусь" у жителів Росії виникають такі асоціації, як: "Лукашенко", "бульба", "мітинги", "партизани", "Друга Світова війна", "брати", "Біловезька пуща", "зайчики", "трикотаж".

Також петербуржці асоціюють росіян із словами "лінь", "доброта", "відвертість", "гостинність", "дружелюбність", "терпіння", "пияцтво", українців - із словами "хитрість", "жадність", "гостинність", "доброта", "нахабство", "націоналізм", білорусів - з "дружелюбністю", "добротою", "гостинністю", "відвертістю", "простодушністю" і "спокоєм".

Сікевіч нагадала, що подібне дослідження вже проводилося у 1994 році, і тоді у відповідях росіян при згадці Україна і українці жодного разу не називалося слово "націоналізм".

Як підкреслила Сікевіч, дистанція в ставленні до України особливо характерна для молодих росіян, старше покоління навпаки прагне до ближчих зв"язків з Україною і українцями.

- Тяга до об"єднання хоч і зберігається, але відрізняє в основному старше покоління. Молодь вважає нормальним те, що Україна і Білорусь - суверенні держави, - сказала вона, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни вважають українців хитрими і націоналістичними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі