неділя, 17 грудня 2023 11:03

Росія провела масштабну ІПСО щодо Резнікова - Стратком

Росія провела масштабну ІПСО щодо Резнікова - Стратком
Проти колишнього міністра оборони Олексія Резнікова провели інформаційну спецоперацію. Фото: lb.ua

Масова критика колишнього міністра оборони України Олексія Резнікова перед його звільненням була інформаційно-психологічною операцією росіян.

Таємну операцію РФ, спрямовану на звинувачення ексміністра у корупції зафіксувала Лабораторія цифрових криміналістичних досліджень (DFRLab) при Атлантичній раді. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

Так, наприкінці липня 2023 року DFRLab помітила кілька публікацій на X (раніше Twitter), у яких повторно публікувалися відео TikTok, націлені на Резнікова.

"Облікові записи, які публікували ролики, завантажували лише одне відео на обліковий запис і використовували аудіо, створене ШІ. Згодом BBC Verify виявила сотні облікових записів, які застосовували подібну поведінку", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія готує інформаційну атаку на міністра оборони України

Зазначається, що росіяни, зокрема, розповсюджували відео про те, що дочка Резнікова, виконавчий директор ICTV Анастасія Штейнгауз, нібито придбала віллу в Мадриді через підставну компанію на Кіпрі.

"Це був перший із багатьох облікових записів, які завантажували окремі відео з подібними претензіями, але деталі в кожному відео, наприклад, зображення нібито купленої вілли чи її вартість - були непослідовними, що викликало численні запитання щодо законності звинувачень", - зазначають у Страткомі.

Окрім того, TikTok виявив і видалив понад 12 800 облікових записів, які брали участь в операції, залучивши понад 847 000 підписників і, ймовірно, генеруючи сотні мільйонів переглядів.

У самій компанії TikTok це назвали найбільшою інформаційною операцією, коли-небудь виявлену на платформі. Ці дії там також вважають російською таємною операцією.

Верховна Рада України 5 вересня звільнила з посади міністра оборони України Олексія Резнікова. Напередодні він повідомив, що подав заяву про відставку "на виконання рішення президента".

На посаді міністра Резнікова супроводжували корупційні скандали. Особливого розголосу набула закупівля Міноборони яєць по 17 гривень за штуку.

Зараз ви читаєте новину «Росія провела масштабну ІПСО щодо Резнікова - Стратком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі