вівторок, 16 січня 2024 14:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія під час війни втратила понад 300 літаків - інфографіка
9

Повітряні сили учора підтвердили знищення над Азовським морем російського літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління Іл-22 увечері 14 січня. Втрата таких літаків - значний удар для повітряних сил РФ.

Особливо дефіцитним є А-50 вартістю понад $300 млн. Аналітичний портал "Слово і діло" підготував інфографіку про значні втрати росіян в авіаційній техніці за час повномасштабної війни. ЗСУ у різний час пошкодили та знищили кілька російських бомбардувальників Ту-22, а також Ту-95.

"Удару по А-50 було завдано в районі Кирилівки в Запорізькій області, після чого літак зник з радарів і перестав відповідати на запити. Цей літак здатний контролювати повітряний простір, виявляти повітряні, надводні та наземні цілі, щоб спрямовувати на них свої літаки. Станом на 2022 рік на озброєнні Росії були три таких літаки старої моделі та шість удосконалених. У якому вони стані - невідомо", - сказано в повідомленні.

Автор: Слово і діло
  Понад 300 російських літаків знищено чи пошкоджено
Понад 300 російських літаків знищено чи пошкоджено

Повітряний командний пункт Іл-22М11 підбили у районі Стрілкового на Херсонщині. Після отримання пошкоджень екіпаж літака запросив машини швидкої допомоги та пожежну службу на злітно-посадкову смугу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полковник Повітряних сил сказав, як вплине на обстріли по країні збиття А-50

Водночас учорашня втрата Іл-22 у Росії не перша. У квітні 2022 року Повітряні сили підбили Іл-22 на Донбасі. У літаку сталася розгерметизація кабіни і він аварійно сів на аеродромі в Ростові. Ще один Іл-22 було знищено торік у червні під час заколоту "вагнерівців".

Росіяни також втратили кілька військово-транспортних літаків Іл-76, які використовуються для швидкого перекидання особового складу з місця постійної дислокації до зони бойових дій. Один літак може перевозити 167 військових зі зброєю.

"Іл-76 був збитий у перші дні повномасштабного вторгнення під Васильковом на Київщині. Крім того, ще чотири літаки було знищено в результаті атаки дронами на аеродром у Пскові в серпні 2023-го", - зазначає видання.

Росія також втратила вантажний літак Ан-124 торік у травні. Вартість його становить щонайменше $70 млн. Судно було пошкоджено внаслідок вибуху на аеродромі Сеща у Брянській області. Загалом РФ мала не більше 12 таких літаків.

Понад 300 російських літаків знищено чи пошкоджено
Фото: Слово і діло

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний підтвердив учора знищення двох російських літаків увечері 14 січня.

За його словами, збито ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

Зараз ви читаєте новину «Росія під час війни втратила понад 300 літаків - інфографіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі