вівторок, 27 червня 2006 11:20

Російська влада офіційно визнала загибель своїх дипломатів

 

Росія офіційно визнала загибель своїх дипломатів. Влада поклала відповідальність за те, що трапилося на очолювану американцями військову коаліцію, що не забезпечила безпеку іноземців на окупованій території.

Увечері в понеділок (26.06) російське МЗС розповсюдило офіційну заяву, в якій підтвердило загибель 4-ох взятих в Іраку в полон російських дипломатів,- третього секретаря посольства Федора Зайцева та рядових співробітників Рината Агліуліна, Анатолія Смирнова та Олега Федосєєва.

Перші повідомлення від бойовиків про те, що російських дипломатів стратили, а пізніше навіть відео страти, з"явилися ще минулого тижня, проте до останнього моменту МЗС відмовлялося їх визнавати.

Дипломатів стратили за рішенням ради шури моджахедів Іраку, що є не одним угрупуванням, а об"єднанням як мінімум 6 іракських екстремістських організацій включаючи "Аль-Каїду в Іраку".

-З глибоким болем повідомляємо, що із захопленими співробітниками російського посольства в Іраку, судячи з усього, трапилося непоправне, не дивлячись на всі заходи, що робилися заради визволяння наших людей,- мовиться в заяві, розміщеній на сайті МЗС.

-Якими б гаслами та посиланнями на релігійні мотиви не прикривалися терористи, вони є нелюдами без честі, без совісті та без віри,- впевнене російське МЗС.

- Вимагаємо від іракського керівництва та командуючих Багатонаціональних сил докласти максимум зусиль для того, щоб жоден з причетних до злочину проти наших громадян, не уникнув справедливої відплати.

На думку російського дипломатичного відомства, "саме коаліційні війська несуть відповідальність за забезпечення безпеки в Іраку, зокрема за захист іноземних дипломатичних місій та їх персоналу".

-Ми не раз зверталися до командування іноземного військового контингенту, наполягаючи на застосуванні належних заходів,- написано в заяві МЗС.

Офіційний коментар відомства, який росіяни чекали вже довгий час, і зокрема рідні та близькі викрадених дипломатів, більше схожий на програмну заяву, ніж на траурне повідомлення про загибель співгромадян.

-У цей важкий момент слід визнати, що Ірак став ареною дій терористів, від яких страждають не тільки іноземні представники, але в першу чергу прості іракські громадяни. Щоб не допустити нових трагедій, щоб Ірак знову стабілізувався та була гарантована безпека в цій країні, необхідно добиватися національної згоди та об"єднання всіх іракців незалежно від їх етнічної та конфесійної приналежності. Потрібне також колективне міжнародне сприяння політичному процесу в Іраку,- пишуть російські дипломати.

-Односторонньо вироблені схеми політичного врегулювання ситуації, результату до цього часу не давали, а ситуація в країні ставала все гіршою, збільшуючи загрозу для ні в чому не винних людей,- натяк відомства на провал американської місії в Іраку.

Нагадаємо,що дипломати були викрадені 3 червня - неподалік від посольства Росії в Багдаді.
Про долю росіян нічого не було відомо 2 тижні. Минулого понеділка (19.06) відповідальність за викрадення взяла на себе Рада шури моджахедів. Терористи виражали готовність звільнити заручників, проте натомість вимагали від влади Росії вивести війська з Чечні та звільнити всіх "братів-мусульман, що знаходяться в російських в"язницях". На виконання вимог Рада шури моджахедів дала 48 годин.

Російські дипломати неодноразово закликали іракських терористів відпустити росіян. А влада Росії відразу після викрадання звернулася до всіх ісламських країн за допомогою у звільненні росіян. На конференції Шанхайської організації співпраці президент Володимир Путін заявив, що "весь ісламський світ" допомагає Росії. Посол Іраку в Росії Абдул Карим Хашим Мостафа заявив в інтерв"ю, що в Багдаді діяв оперативний штаб по звільненню заручників.

В середу (21.06) термін ультиматуму закінчився, після чого на сайті ісламізму з"явилася заява про те, що росіяни будуть страчені. А незабаром на тому ж таки сайті був вивішений відеозапис їх страти (двом перерізували горло, одного розстріляли), проте російське МЗС до останнього моменту відмовлялося визнавати, що на плівці саме викрадені дипломати, повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Російська влада офіційно визнала загибель своїх дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі