субота, 29 серпня 2009 13:58

Президент Молдови "послав" кандидата в прем"єр-міністри

Президент Молдови "послав" кандидата в прем"єр-міністри

Перше ж засідання достроково вибраного парламенту Молдови закінчилося новими розбірками між колишньою партією влади - комуністичною - і опозиційними силами, що здобули більшість.

Відразу після початку засідання чотири фракції (Ліберально-демократична, Ліберальна, Демократична і альянс "Наша Молдова") оголосили про формування правлячого Альянсу за європейську інтеграцію і про намір тут же обрати спікера.

Але ведучий засідання найстарший депутат - комуніст Іван Калин - оголосив перерву до 4 вересня (за регламентом, одна з фракцій може попросити 10-денну перерву для формування фракції), не поставивши це на голосування.

Інші депутати вирішили продовжити засідання. У результаті колишні опозиційні сили, що мають в своєму розпорядженні 53 місця в 101-містному парламенті, вибрали нового спікера. Ним став дядько мера Кишинева - 58-річний Міхай Гімпу.

Комуністи відразу ж заявили, що обрання Гімпу неконституційне - у цей момент в парламенті була перерва. Все це говорить про те, що компартія (всупереч попереднім прогнозам) навряд чи дасть Альянсу вісім голосів для обрання президента - ставлення комуністів до нової більшості, м"яко кажучи, недружнє (а значить, цілком вірогідні нові дострокові вибори на початку наступного року).

Так, все ще діючий президент Володимир Воронін просто обклав матом лідера ліберал-демократовВлада Філата, якого висувають в прем"єри. Коли Філат зачитував з трибуни заяву про Альянс, Воронін викрикнув з першого ряду: "Пішов на х.., хлопчак!". Філат вже заявив, що судитися з Вороніним за образу не буде.

"Сегодня"

Зараз ви читаєте новину «Президент Молдови "послав" кандидата в прем"єр-міністри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі