понеділок, 10 серпня 2009 14:58

Правляча коаліція Молдови хоче усунути Вороніна

Правляча коаліція Молдови хоче усунути Вороніна

У Молдові експерти і громадськість обговорюють створення опозицією коаліції "Альянс за європейську інтеграцію" (АЄІ), про яку було оголошено на минулих вихідних. Тепер парламент зможе сформувати свої робочі органи і працювати навіть у випадку, якщо президент не буде обраний.

Нагадаємо, що ситуація в Молдові залишається гострою з початку квітня, коли пройшли парламентські вибори. За виборами послідували масові акції протесту прихильників опозиції, які вимагали переглянути результати голосування. У результаті депутати не змогли обрати президента, і законодавчий орган був розпущений.

29 липня пройшли перевибори до парламенту. Цього разу комуністи, отримавши 48 мандатів з 101, виявились не в змозі сформувати парламентську більшість. Об"єднання опозиційних сил стало закономірним кроком з метою виходу з політичної кризи. Створення коаліції підтримують більшість населення Молдови.

На думку місцевих експертів, в Молдові втомилися від авторитарного правління, яке проводилося президентом, лідером партії комуністів Володимиром Вороніним. Ліберали, які тепер об"єдналися в єдиний блок, ліберал-демократи, демократи і представники альянсу "Наша Молдова" збираються домагатись виключення Вороніна з будь-яких органів влади. Поки він виконує обов"язки президента і продовжуватиме це робити, якщо парламент знову не зможе обрати главу держави.

Поки у жодної зі сторін немає необхідної кількості голосів для виборів президента - як відомо, необхідні голоси 61 депутата. Зараз у комуністів 48 мандатів, у коаліції - 53. Як говорять представники опозиції, якщо президента все ж таки обрати не вдасться, коаліція домагатиметься повернення прямих президентських виборів.

Представники опозиції упевнені, що комуністи проголосують за обрання президента, оскільки це відповідає інтересам країни і відповідає передвиборчим обіцянкам партії. "Вони це самі повинні вирішити, ми не жебраки і нічого просити не будемо", - сказав напередодні голова Ліберальної партії Міхай Гімпу.

Голова Демократичної партії Маріан Лупу підтвердив, що коаліція вестиме діалог з Партією комуністів. Основна увага в переговорах буде направлена не на роздачу ключових посад, а на формування демократичних принципів управління країною.

Лідери коаліції підкреслюють, що вони провели консультації і заручилися підтримкою іноземних держав і міжнародних фінансових організацій. Лідери АЄІ заявили про прихильність Конституції та дотримання законів Республіки Молдова, зокрема - принципу нейтралітету.

Якщо коаліція все ж таки сформує свій уряд і поставить свого президента, то правити вона буде за новими правилами. Серед планів - поліпшення відносин з Україною і Румунією, збереження стратегічного партнерства з Росією і активізація інтеграції Молдови до ЄС, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Правляча коаліція Молдови хоче усунути Вороніна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі