субота, 22 липня 2006 11:48

Президент Молдови не привіз Путіну вина

 

Президент Молдови Володимир Воронін, збираючись на неформальний саміт СНД до Москви, не захопив з собою ні молдавського вина, ні коньяку для президента РФ Володимира Путіна.

- Я перший раз за весь час приїхав до Москви без вина або коньяку, - з жалем признався президент Молдови. Воронін додав, що заборона на ввезення молдавських вин до Росії - "закулісне рішення, прийняте у відповідь на введення Молдовою моніторингу Придністровського кордону".

При цьому Воронін висловив впевненість, що "винна криза" в російсько-молдавських відносинах є тимчасовою. Хоча, відзначив він, "до сьогоднішнього дня ніхто нам не прислав жодного акту на пляшку неякісного вина".

Торкаючись придністровського питання, молдавський президент вказав, що, підтримуючи сепаратистів в Придністров"ї, Росія порушує договір про дружбу і співпрацю з Молдовою. Як нагадав Воронін, у підписаному 4 року тому документі мовиться, що Росія визнає територіальну цілісність Молдови в кордонах на 1 січня 1991 року.

- У той же час російський віце-прем"єр Жуков підписує угоду, в якій лідера Придністров"я називають президентом. Це багато про що говорить, - підкреслив президент Молдови.

Воронін вважає, що російські миротворці повинні піти з території Придністров"я, а їх потрібно замінити цивільними спостерігачами. При цьому придністровський конфлікт можна врегулювати до 2008 року.

- Всі передумови для цього є, є всі обґрунтування і всі можливості, - пояснив він, уточнивши, що необхідна лише політична воля сторін. Що стосується Кишинева, то там виступають за врегулювання придністровського конфлікту виключно мирним шляхом.

Воронін також пообіцяв, що Молдова не вийде із складу СНД.

- Молдова не збирається виходити з СНД. Це питання зняте з порядку денного, - сказав Воронін, додавши, що керівництво країни впевнене в необхідності існування Співдружності, пише Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Президент Молдови не привіз Путіну вина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі