пʼятниця, 05 лютого 2021 12:31

Пірати захопили українське судно

5 лютого 2009 року звільнили з полону сомалійських піратів українське судно "Фаїна". Викуп обійшовся у $3,2 млн. Через тиждень 17 українських моряків прилетіли до Києва.

Вантажне судно "Фаїна" збудували 1978 року у Швеції. Після численної зміни власників і назв 2007-го судно викупила панамської компанії Waterlux AG. Управляла ним через свою українську філію SC Tomex of Tomex Team Inc. "Фаїна" здійснювала вантажоперевезення під прапором Белізу і у вересні 2008 року вийшла з порту "Октябрьск" в кенійський порт "Момбаса" з військовим вантажем - 33 танки Т-72, пересувна ракетна установка BM-1 ГРАД, вогнепальна зброя та інше військове обладнання.

Автор: zn.ua
  Українське судно захопили в Індійському океані біля узбережжя Сомалі
Українське судно захопили в Індійському океані біля узбережжя Сомалі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря знайшли античне судно

25 вересня 2008 року в Індійському океані біля узбережжя Сомалі судно захопила група з 50 піратів, які назвали себе Регіональною береговою охороною. У цей час на кораблі перебувала 21 особа -17 громадян України, 3 громадянина Росії та 1 з Латвії. Це було 62-ге за рік захоплення судна у цих водах. Враховуючи специфіку вантажу, 27 вересня пірати зажадали безпрецедентно високу суму викупу - $35 млн, погрожуючи підірвати корабель.

Автор: cfts.org.ua
  Пірати віддали судно за викуп через 5 місяців
Пірати віддали судно за викуп через 5 місяців

Росія, Сомалі, Україна, Велика Британія, Сполучені Штати і НАТО заявили про готовність спільними зусиллями звільнити судно. Влада Кенії самоусунулась від інциденту. 28 вересня пірати знизили суму викупу в 7 разів - з $35 до $5 млн. За словами представника Східно-африканської морської програми сприяння Ендрю Мвангури, сума викупу знизилася через те, що екіпаж захопленого судна - громадяни Східної Європи, а не США.

Автор: www.pravda.com.ua
  12 років тому з полону сомалійських піратів викупили українське судно "Фаїна"
12 років тому з полону сомалійських піратів викупили українське судно "Фаїна"

Спочатку пірати змусили "Фаїну" взяти курс на піратську гавань поблизу сомалійського міста Ейль. Та завдяки зусиллям американського есмінця Howard, який переслідував "Фаїну", 29 вересня українське судно зупинили біля найближчого сомалійського узбережжя. Згодом "Фаїну" оточили кораблями НАТО, до яких приєднався російський сторожовий корабель "Неустрашимый". Основною їх задачею було блокувати будь-які спроби розвантажити військову техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судно "Фаїна" звільнили через 5 місяців полону

30 вересня стало відомо, що капітан судна, росіянин Володимир Колобков, помер від серцевого нападу. 1 жовтня почались переговори з піратами щодо викупу. Офіційним представником судновласника став російський експерт з морського піратства Михайло Войтенко. Він заявив, що захоплення судна невипадкове. Після кількаразових змін вартості викупу і регулярних зривів переговорів з піратами, "Фаїну" звільнили 5 лютого 2009 року.

Автор: gazeta.ua
  12 років тому з полону сомалійських піратів викупили українське судно "Фаїна"
12 років тому з полону сомалійських піратів викупили українське судно "Фаїна"

Подальше переміщення вантажу "Фаїни" по території Кенії засекречено Міністерством оборони країни. Згідно з даними Вікілікс, 9 листопада 2009 року перший заступник помічника Держсекретаря США з питань міжнародної безпеки та нерозповсюдження озброєнь Ванн Ван Діпен в Києві надав українській стороні супутникові знімки. Вони підтверджували, що українське озброєння повантажене на залізничні платформи і прибуло у Південний Судан.

У липні 2013 року "Фаїну" заарештували в Іллічівську разом із вантажем в рамках розслідування справи щодо затримання владою Лівії судна "Етель". Звинувачували в афері із перепродажем 650 автомашин Kia и Hyundai, придбаних лівійською компанією для власних потреб у Гонконзі.

Пірати захопили "Фаїну". Виганяють екіпаж на палубу. Шикують у шеренгу і пояснюють жестами, що судно захоплене. Відпустять, коли за нього дадуть викуп. Бунтарів обіцяють розстрілювати.

Зараз ви читаєте новину «Пірати захопили українське судно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі