понеділок, 25 вересня 2017 04:20

Судно "Фаїна" звільнили через 5 місяців полону

Судно "Фаїна" звільнили через 5 місяців полону
Судно "Фаїна". Фото: вікіпедія

25 вересня 2008 року поблизу узбережжя Сомалі пірати захопили судно "Фаїна" під прапором Белізу, до складу екіпажу якого входили 17 громадян України, троє громадян Російської Федерації, один громадянин Латвії.

"Фаїну" захопило 50 піратів, які назвали себе Регіональною береговою охороною. Це було вже 62-е за рік захоплення судна у цих водах. Пірати зажадали викуп у $35 млн, погрожуючи підірвати корабель. Українське судно було зупинене біля найближчого сомалійського узбережжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вантажне судно "Фаїна" сомалійські пірати вимагали $35 млн

30 вересня капітан судна, росіянин Володимир Колобков помер від серцевого нападу. 1 жовтня почались переговори з піратами щодо викупу. Того ж дня на борту захопленого сомалійськими піратами українського судна Фаїна сталася стрілянина. Троє піратів загинули. Члени екіпажу не постраждали. 7 жовтня 2008 року - пірати знизили суму викупу з $20 до $8 млн, потім - до $5 млн. 25 січня 2009 року морякам з "Фаїни" дозволили подзвонити додому. 4 лютого сомалійські пірати отримали $3,2 млн викупу за український суховантаж з танками та іншим озброєнням на борту. Наступного дня пірати повністю залишили українське судно. 12 лютого "Фаїна" у супроводі американського есмінця прибула в кенійський порт Момбаса. Наступного дня, після 5 місяців полону, українські моряки прилетіли до Києва.


Вантажне судно "Фаїна" було збудоване в 1978 році у Швеції і в 2007 році стало власністю панамській компанії Waterlux AG, яка здійснювала управління ним через свою українську філію SC Tomex of Tomex Team Inc, розташовану в Одесі. "Фаїна" здійснювала вантажоперевезення під прапором Белізу і у вересні 2008 році вийшло з порту Октябрьск (біля Миколаєва) в кенійський порт Момбаса з військовим вантажем - 33 танки Т-72, пересувна ракетна установка BM-1 ГРАД, вогнепальна зброя та інше військове обладнання, офіційно призначене для уряду Кенії.

Зараз ви читаєте новину «Судно "Фаїна" звільнили через 5 місяців полону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі