середа, 26 вересня 2018 13:42

"Мухаммеде, зрозумій, 35 мільйонів – це нереальна сума"

– Дивився кіно в каюті, як почув сигнал загальної тривоги. Думав, жарт, але забігає помічник капітана і кричить: "Пірати!", – згадує про захоплення українського судна "Фаїна" 25 вересня 2008-го матрос-моторист Артем Гіржев, якому тоді був 21 рік.

Корабель біля узбережжя східно-африканської держави Сомалі беруть під контроль пірати. Називають себе регіональною береговою охороною. Судно йде під прапором Белізу, але екіпаж – 17 українців, троє росіян і латвієць. На борту – 33 танки Т-72, шість установок залпового вогню, гранатомети й боєприпаси. Їх транспортують з України в Кенію.

– До нас наближаються швидкохідні катери без прапорів. На них – темношкірі люди зі зброєю. Ми починаємо маневрувати. Передаю сигнали SOS. Команда барикадує люки, – розповідає помічник капітана на той час 44-річний Олександр Присуха. – Пірати стріляють з автоматів, кидають ручні протитанкові гранати. Розбивають ілюмінатор і залазять через нього.

Виганяють екіпаж на палубу. Шикують у шеренгу і пояснюють жестами, що судно захоплене. Відпустять, коли за нього дадуть викуп. Бунтарів обіцяють розстрілювати.

Автор: regnum.ru
  За судном ”Фаїна”, яке захопили сомалійські пірати, спостерігали моряки американського есмінця. Вони сфотографували членів екіпажу з озброєними нападниками на палубі
За судном ”Фаїна”, яке захопили сомалійські пірати, спостерігали моряки американського есмінця. Вони сфотографували членів екіпажу з озброєними нападниками на палубі

– Пірати виглядали, як бомжі, – худі, брудні, одягнені в лахміття. Тримали автомати і гранатомети. Постійно під кайфом: нюхали кокаїн і жували якусь траву. Мали її два мішки, – описує моторист "Фаїни" Іван Герелюк, якому тоді було 24 роки.

За допомогою супутникового зв'язку повідомляють українській владі та власникові судна про захоп­лення. Погрожують убити заручників, а корабель підірвати. Просять $35 млн викупу.

Наступного дня до "Фаїни" наближається американський есмінець. Військові стежать, аби зброю і танки не вивантажили на берег.

У капітана корабля росіянина 48-річного Володимира Колобкова стається гіпертонічний криз, і він помирає. Тіло пірати заносять у морозильну камеру.

– Коли ми попросили їсти, вони вказали на холодильник – щоб ми взяли тіло капітана, – згадує Артем Гіржев. – У їхніх племенах трапляється канібальство.

Морякам дозволяють по кілька годин під конвоєм гуляти палубою. Решту часу сидять у каюті. Електроенергію і прісну воду економлять. Миються морською. Дехто має мобільні телефони. Таємно зв'язуються з рідними.

– Їмо раз на день, переважно рис. Іноді нам привозять козячі кістки, хребти. М'яса на них зовсім немає, – розповідає телефоном батькам Іван Герелюк. – Пірати їдять так само. Звертаються до нас "ей, біла свиня!" Ми на них кажемо "чорні козли". Спілкуємося мовою жестів, вивчили кілька їхніх слів: "їсти", "вода".

Переговори затягуються. Родичі моряків мітингують перед Верховною Радою. Вимагають прискорити процес звільнення заручників. 25 листопада пірати зменшують суму викупу вдесятеро.

– Я поговорив із Мухаммедом – головним серед них. Кажу: "Мухаммеде, зрозумій, 35 мільйонів – це нереальна сума. Давай порахуємо, скільки коштує танк, скільки коштує ящик зі зброєю". Розписав усе на папірці й запитав: "10 відсотків вартості всього тебе влаштує?" Він погодився, – згадує тодішній помічник капітана Віктор Нікольський.

4 лютого 2009-го пірати отримують $3,2 млн викупу й залишають судно. Гроші дають компанія – власник судна та українські бізнесмени. 12 лютого "Фаїна" у супроводі американського есмінця прибуває в кенійський порт Момбаса. Звідти екіпаж президентським літаком повертається до Києва. Моряки пробули в полоні в сомалійських піратів 134 дні.

Автор: dsocdn.akamaized.net
  Жителі індійського міста Нью-Делі сідають на поїзд, що прямує до Пакистану 26 вересня 1947 року. Ця мусульманська країна щойно відділилася від Індії. Але залишилася спірна територія – князівство Кашмір. Індуси почали вбивати мусульман. Ті масово виїжджали з країни. У протистоянні загинули близько мільйона осіб
Жителі індійського міста Нью-Делі сідають на поїзд, що прямує до Пакистану 26 вересня 1947 року. Ця мусульманська країна щойно відділилася від Індії. Але залишилася спірна територія – князівство Кашмір. Індуси почали вбивати мусульман. Ті масово виїжджали з країни. У протистоянні загинули близько мільйона осіб

24 вересня 2004-го в Івано-­Франківську студент Дмитро Романюк кинув яйце у прем'єр-міністра і кандидата у президенти України Віктора Януковича. Той знепритомнів. Працівники виборчого штабу заявили, що в політика влучив "важкий предмет". Щодо Романюка відкрили кримінальну справу, але Янукович забрав заяву.

27 вересня 1480 року правителі Іспанії Ізабелла Кастильська і Фердинанд Арагонський створити трибунали, які судили єретиків – відступників від католицької церкви. Їх шукали інквізитори. Найбільше покарали євреїв. Ті приймали християнство, але продовжували таємно проводити юдейські обряди. Звинувачених в єресі спалювали на вогнищі. За 17 років стратили 8,8 тис. осіб.

29 вересня 1399-го англійська знать арештувала короля 32-річного Річарда II Плантагенета. Його оточення було невдоволене поразками у війнах із Францією та Шотландією. Їм не подобалося й намагання монарха одноосібно правити Англією. На престол посадили двоюрідного брата короля – Генріха Ланкастерського. Річард через чотири місяці помер у тюрмі. За однією версією, його заморили голодом, за іншою – відрубали голову.

"Правитель був молодий, коли успадкував державу. Поряд із його батьківщиною, внизу Єгипту стояло царство велеславне. Він пішов походом углиб країни. Присягнув своєю бородою, що повернеться живим. Переміг, а великий цар втратив усе", –

французький сходознавець Жан-Франсуа Шампольйон зачитав у Академії наук Франції 27 вересня 1822-го розшифровку єгипетських ієрогліфів. Вони були нанесені на камені, який знайшли солдати за 23 роки до того біля єгипетського міста Розетта. Тексти написані давньогрецькою та єгипетськими ієрогліфами. Знаючи грецьку, вчений зіставив два варіанти і першим зробив переклад із давньоєгипетського письма

230 000 осіб загинули 30 вересня 1139 року під час землетрусу в місті Гянджа – тепер Азербайджан. На нього напали війська грузинського царя Деметре. Вивезли цінності й міські ворота

Зараз ви читаєте новину «"Мухаммеде, зрозумій, 35 мільйонів – це нереальна сума"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі