понеділок, 01 лютого 2021 18:19

На дні моря знайшли античне судно
5

З дна моря підняли давні амфори
Фото: Міністерство культури та спорту Греції
З дна моря підняли давні амфори
З дна моря підняли давні амфори
З дна моря підняли давні амфори
З дна моря підняли давні амфори

На південному сході Егейського моря біля острова Касос грецькі археологи виявили корабель ІII-II ст. до н. е.

З античного корабля підняли амфори. Вони дають інформацію про один із тогочасних торгових маршрутів, повідомляє Міністерство культури та спорту Греції.

У давнину острів Касос був одним із найважливіших центрів морської торгівлі. У часи Римської імперії морське сполучення було основним способом зв'язку між провінціями. Товари тоді перевозили в амфорах. Провінції мали свій стандарт форми та об'єму посудин. На них розміщували клейма. Це дозволяє встановити, звідки амфори.

Аналіз знайдених амфор показує, якими були торгові маршрути в античні часи. Біля острова Касос і раніше знаходили давні кораблі. У вересні-жовтні 2020 року 23 вчених здійснили понад 100 занурень і дослідили 80% ділянки, де затонув корабель.

На кораблі були амфори 2 типів. 1-ші виготовляли у IІІ-I ст. в Іспанії. У них перевозили оливкову олію. 2-й виготовляли у IІI-II ст. на території сучасного Тунісу. Вчені ще не встановили, що у них перевозили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря знайшли давньоримський корабель

Дослідники вважають, що цей корабель вийшов з Іспанії, далі зайшов в африканський порт і прямував до острова Родос або до узбережжя Малої Азії. Ця знахідка є першим археологічним свідченням, що в часи Римської імперії був такий торговий маршрут.

Давньоєгипетський корабель, знайдений на дні Нілу, підтвердив достовірність записів Геродота, зроблених 450 року до н. е. У праці "Історія" є опис та схема єгипетського вантажного судна під назвою "Баріс".

Зараз ви читаєте новину «На дні моря знайшли античне судно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі