четвер, 12 березня 2009 07:55

Перші хороші новини про закінчення кризи

Перші хороші новини про закінчення кризи
Глобальна фінансова криза може затягнутися надовго, а вихід з неї буде цілком залежати від вибору правильної економічної стратегії, зокрема, пом"якшення монетарної та податкової політики, вважає лауреат Нобелівської премії з економіки Роберт Манделл.

"Я думаю, криза ніколи не закінчиться, тому що її наслідки відчуватимуться завжди", - сказав Манделл журналістам в кулуарах Другого економічного форуму, який проходить цими днями в столиці Казахстану Астані.

Він відзначив, що світова економіка зараз входить в серйозну рецесію, і світ втратив частину свого багатства. Відновити ж його можна тільки за умови вибору правильної економічної стратегії.

Якщо долару дозволять знецінитися

"Якби ми рухалися убік м"якшої монетарної політики, якщо інфляція в США залишиться на рівні попередніх 5-6 років (близько 3%, а не 1% як зараз), якщо долару дозволять знецінитися, якщо будуть понижені ставки корпоративного податку, то відновлення могло б відбутися дуже легко вже до середини цього року", - пояснив свою позицію нобелівський лауреат.

При цьому він додав, що якщо ФРС США продовжить вливати кошти в економіку, то відновлення економічної системи країни розпочнеться до третього кварталу 2009 року. Манделл нагадав, що європейська економіка вступила в рецесію пізніше на вісім місяців. Відповідно вона може почати вихід з кризи пізніше, тобто на початку наступного року.

При цьому Манделл не розраховує, що адміністрація Обами піде на серйозне пом"якшення грошової та податкової політики. На його думку, нова адміністрація буде, швидше навпаки, "адміністрацією високих податків". А високі податки стримуватимуть зростання витрат та інвестицій в довгостроковій перспективі, вказав Манделл.

Криза розкрила багато слабких сторін

Песимістичної думки щодо термінів виходу з кризи дотримується й інший лауреат Нобелівської премії з економіки - Едмунд Фелпс.

"Криза у вузькому розумінні цього слова (кредитна криза) закінчиться тоді, коли вартість активів опуститься на саме дно і коли банки перестануть звітувати про свої втрати", - сказав він.

Проте, за його словами, це не буде кінцем рецесії. Криза розкрила багато слабких сторін, що існують сьогодні в американській економіці: бізнес-кола вичерпали можливості для свого розвитку, банки фактично перестали обслуговувати бізнес-сектор.

"Через слабкість бізнес-сектора та слабкість фінансової системи я не бачу причин для оптимізму в середньостроковій перспективі", - підсумував Фелпс.


Довідка від Gazeta.ua:

Роберт Олександр Манделл - канадський економіст. Лауреат Нобелівської премії з економіки (1999) "за аналіз грошової та фіскальної політики в рамках різних режимів валютного курсу, а також аналіз оптимальних валютних зон". Вчився в Університеті Британської Колумбії, Вашингтонському університеті, Массачусетському технологічному інституті, де отримав ступінь доктора, та в університеті Чикаго. Викладав в Стенфорді та Чикаго.

За матеріалами РИА "Новости", Topnews

Зараз ви читаєте новину «Перші хороші новини про закінчення кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі