четвер, 15 серпня 2024 19:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Патріарх Москви - на стороні диявола. Епіфаній офіційно закликав Онуфрія перейти до Православної церкви України

Патріарх Москви - на стороні диявола. Епіфаній офіційно закликав Онуфрія перейти до Православної церкви України
Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу про єднання. Фото: Facebook.com/epifani

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній закликав митрополита Онуфрія до діалогу про єднання.

Патріархат Москви виявився глибоко отруєний псевдо-релігійним вченням "русского мира", отруйним і смертоносним плодом якого стала збройна агресія Росії проти України, сказав Епіфаній у зверненні до Онуфрія.

"Війна диявольська і безбожна, яку патріарх Москви назвав священною та благословив російського правителя і військо на всі ті злочини, які вони зробили і продовжують робити на нашій землі", - сказав Епіфаній.

Митрополит нагадав, що у грудні 2018 року Вселенський патріарх Варфоломій скликав Об'єднавчий Собор у храмі Святої Софії у Києві.

"Собор у Святій Софії 15 грудня 2018 року ухвалив всі рішення, для яких був зібраний, і створив тверду канонічну основу для того, щоби єдина вже Православна церква України, як Помісна, отримала, як вона цього і просила та бажала протягом багатьох років, Томос про автокефалію від Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія", - сказав Епіфаній.

"Канонічним правом і порядком загалом, а також Томосом зокрема визначено, що всі православні церковні інституції в межах України мають бути в організаційній та юрисдикційній єдності, як одна і єдина Помісна Православна Церква. Однак з великою скорботою та болем ми всі є свідками того, що в першу чергу через позицію Патріархату Москви частина православних не почула ще заклику єдності, спрямованого до них, і не виконала цього обов'язку - бути єдиними. Але і серед тих українських православних, хто ще не перебуває в родині Православної Церкви України, зростає число бажаючих досягти цієї єдності", - заявив митрополит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чехія запровадила санкції проти Гундяєва

"Тому, пізнавши вже явним і беззаперечним чином, що і корінь, і плід "русского міра" є злими - для всякого, хто істинно бажає зберегти чистоту православ'я і хто дбає про благо Церкви має бути зрозумілим, що від цього зла слід віддалятися і не мати з цією темрявою жодної спільності. Відтак, твердо і неухильно тримаючись цих засад, ми знову і знову звертаємося до вас владико, і до всіх наших православних братів і сестер, але в першу чергу - до єпископів і священників, бо на них покладено більшу відповідальність, як свідчить про це Писання - із закликом без всяких попередніх умов розпочати діалог про єдність", - звернувся Епіфаній.

"Це звернення я роблю публічно, закликаючи у свідки повноту православ'я і український народ. Нехай Бог благословить добру справу успіхом", - сказав миртополит.

Сьогодні президент Володимир Зеленський анонсував законодавчі ініціативи, які посилять українську духовну незалежність. Також президент сказав про урядову роботу, щоб упровадити такі ініціативи.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Москви - на стороні диявола. Епіфаній офіційно закликав Онуфрія перейти до Православної церкви України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі