вівторок, 02 червня 2009 12:48

Обама про Близькосхідне врегулювання та іранську ядерну програму

Обама про Близькосхідне врегулювання та іранську ядерну програму
США не можуть нав"язувати свої цінності іншим країнам, проте такі поняття, як "демократія, верховенство закону, свобода слова" є "універсальними загальнолюдськими цінностями". Таку думку висловив в інтерв"ю президент США Барак Обама.

За його словами, в деяких країнах Близького Сходу питання про права людини стоїть досить гостро, проте є "універсальні принципи, які ці країни можуть прийняти як частину своєї національної ідентичності". "Я бачу небезпеку у тому випадку, коли уряд Сполучених Штатів або будь-якої іншої країни вважає, що можна просто взяти і нав"язати свої цінності іншій країні з абсолютно відмінною історією і культурою", - додав президент.

За словами президента, США можуть допомогти в справі відновлення "серйозних переговорів" між Ізраїлем і палестинцями по Близькому Сходу. Кажучи про відмову Ізраїлю припинити будівництво єврейських поселень на Західному березі, президент США закликав до терпіння і зазначив, що дипломатія ніколи не призводить до швидких результатів.

Щодо ядерної програми Ірану Обама зазначив, що на користь Тегерана відмовитися від наміру створити ядерну зброю. За його словами, цього слід добиватися "шляхом жорсткої прямої дипломатії". Обама висловив сподівання, що до кінця поточного року вдасться добитися прогресу в переговорах за іранською ядерною програмою.

Американський президент дав інтерв"ю напередодні свого турне по Близькому Сходу і Європі. Першим пунктом стануть відвідини Саудівської Аравії, в яку Обама прибуде 3 червня ц.р., передає Бі-бі-сі.

Зараз ви читаєте новину «Обама про Близькосхідне врегулювання та іранську ядерну програму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі