вівторок, 19 травня 2009 13:39

Система ПРО в Європі не убереже від іранських ракет

Система ПРО в Європі не убереже від іранських ракет
Американська протиракетна система, бази якої планується розмістити в Східній Європі, не зможе захистити від ракет, які з"являться у Ірану в майбутньому, упевнені учені з Росії та США. Зараз, проте, іранські ракети не представляють небезпеки, повідомляється в доповіді російсько-американської групи експертів.

Доповідь, підготовлена незалежним аналітичним центром EastWest Institute ще більше охолодить бажання адміністрації Обами розмістити базу протиракет в Польщі та радарну станцію в Чехії, вважає газета The Washington Post.

Автори доповіді - шість американців і шість росіян - визнають, що технічні досягнення Ірану величезні. Вони прогнозують, що простою атомною бомбою Тегеран зможе обзавестися через один-три роки, якщо видворить інспекторів МАГАТЕ і налагодить широке виробництво високозбагаченого урану. Вже зараз іранці активно виробляють низькозбагачений уран.

Ще п"ять років, за прогнозами фахівців, буде потрібно для розробки боєголовки і не менше шести-восьми - для виробництва ракети, здатної досягти Південної Європи. Для створення ракети, яка може досягти США, Ірану знадобиться близько 10 років або незаконної допомоги іноземної держави, вважають експерти.

Замість розміщення ПРО експерти закликають Америку і Росію спільно зайнятися рішенням іранського питання. Відзначимо, що в березні з"явилася інформація, ніби то президент США Барак Обама запропонував російському колезі Дмитру Медведєву спільно вирішити іранську проблему і тим самим усунути необхідність в створенні протиракетної системи.

У квітні глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що пов"язувати питань ПРО та Ірану - це "підміна політики", і Москва не збирається тиснути на Тегеран. У травні він знову вказав, що не бачить сенсу в жорстких санкціях стосовно Ісламської Республіки.

За матеріалами InoPressa, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Система ПРО в Європі не убереже від іранських ракет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі