четвер, 11 лютого 2010 12:44

На політичній карті світу з"явилась нова ядерна держава

На політичній карті світу з"явилась нова ядерна держава

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад назвав Ісламську Республіку ядерною державою. Про це він заявив, виступаючи зі зверненням до співгромадян.

Також Ахмадінежад відзначив, що "епоха домінування Заходу на світовій арені добігає кінця". За словами іранського лідера, "Захід зайшов в безвихідь - політичну, економічну, культурну та військову".

Такі гучні заяви Ахмадінежада зв"язані, зокрема, з тим, що в республіці сьогодні була вироблена перша партія урану, збагаченого до 20%. Таким чином, Тегеран стримав обіцянку, дану на початку цього тижня, що країна розпочне власну програму зі збагачення урану.

За словами Ахмадінежада, Ісламська Республіка використовуватиме радіоактивний елемент виключно в якості палива на дослідницькому реакторі, що виробляє медичні ізотопи. Фахівці, які не вірять заявам іранського лідера про мирний атом, відзначають, що раніше Тегеран виробляв уран із ступенем збагачення в 3,5%.

Збройовий уран, заявляють учені, має ступінь збагачення в 90%. За нинішніх 20% Ірану тепер буде потрібно набагато менше часу і ресурсів, щоб досягти цієї цифри.

Тим часом американська влада, пообіцявши відповісти Ірану новими санкціями на його рішення приступити до збагачення урану, не забарилися втілити загрози в життя. В середу стало відомо, що Мінфін США наклала заборону на угоди американських фірм з чотирма інженерно-будівельними компаніями, що належать Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Передбачається також заморозити активи цих компаній і рахунки генерала Ростама Касемі, який очолює будівельний підрозділ КВІР, що підпадають під юрисдикцію Сполучених Штатів.

Іранські офіційні особи не роблять з того, що сталось драми. "С часу Ісламської революції ми пережили 31 рік, і в майбутньому добре житимемо, нічого страшного не буде. Іран - це єдина ісламська держава, яка запускає сьогодні супутники. Зараз ми не тільки не є імпортерами - багато держав користуються товарами нашого виробництва", - заявив напередодні іранський посол в РФ.

Утро.ru

Зараз ви читаєте новину «На політичній карті світу з"явилась нова ядерна держава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі