вівторок, 22 грудня 2009 12:00

Режим президента Ірану на межі повалення - експерт

Режим президента Ірану на межі повалення - експерт

Протести на вулицях Ірану вказують, що режим Ахмадинеджада знаходиться на межі повалення. Однак, зусилля Заходу в напрямку ядерного стримання Ірану лише підсилюють його правління, стверджує на сторінках The Times Надер Мосаізадех, спеціальний помічник Генерального секретаря ООН Кофі Аннана з 1997 по 2003, та старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень

Ісламська Республіка Іран вразила хвиля гучних протестів проти уряду. Похорон аятоли Хоссейна Алі Монтазері перетворився на величезну демонстрацію з десятками тисяч протестуючих у священному місті Кум.

Мосаізадех пише, що режим Тегерану вже зрадив свою молодь, вбивши і відправивши в тюрми студентів - учасників демонстрацій проти несправедливих виборів. Смерть Монтазері символізувала те, що старше покоління також було зраджене.

Монтазері, батько-засновник республіки розчарувався в монстрі, який виріс з революції. Незадовго до смерті він засудив режим країни за обрання "шляху сатани".

"Дипломатичні спостерігачі в Тегерані, не мають ніяких сумнівів, що цей момент має потенціал змінити хід історії країни. Посли з країн Східної Європи відчувають знайомий дух в повітрі, і розповідають своїм колегам про Чаушеску і Хонеккера", - говорить Мосаізадех.

Однак він стверджує, шо Тегеран вміло відволікає увагу світового співтовариства від своїх внутрішніх проблем, налякавши світ своїми ядерними амбіціями.

"Ніякі зусилля ООН не зможуть стати на шляху програми Ахмадінежаду зі створення ядерної бомби. Натомість, своїми зусиллями Захід лише підтримує сили диктаторського режиму в часи його найбільшої слабкості", - говориться на сторінках газети.

Угода між Ахмадинеджадом і Заходом, так само, як і жорсткі санкції проти Ірану лише дозволять йому на хвилі націоналістичних настроїв посилити контроль над економікою.

"Найкращим подарунком для Ахмадинеджада було б військове вторгнення, яке б миттєво згуртувало теократичне суспільство", - попереджає Мосаізадех.

Замість цього, західним урядам необхідно сконцентруватися на підтримці "Зеленого руху", який виступає проти режиму всередині самої країни, вважає він Це може дати більший результат, ніж будь-яка ядерна угода з режимом Ахмадинеджаду.

Розкол в традиційній еліті ісламської республіки, незліченні акти арештів, тортур і репресій чітко вказують на те, що процес повалення режиму набуває своєї сили в Ірані.

"Це означає, що вирішити ядерну проблему Ірану зможе не Захід, а новий уряд Ірану, який буде змінений власним народом за своїм бажанням, та на свій розсуд", - підсумував Мосаізадех.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Режим президента Ірану на межі повалення - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі