вівторок, 22 грудня 2009 09:44

Іран не погоджується з пропозицією збагачувати уран за кордоном

Іран не погоджується з пропозицією збагачувати уран за кордоном
Іран не має наміру погоджуватися з пропозицією Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про переробку за кордоном його низькозбагаченого урану, оскільки така ініціатива, як вважають у Тегерані, супроводжується політичним тиском.

Про це заявив глава Вищої ради національної безпеки країни Саїд Джалілі, який перебуває зараз з візитом в Японії.

"Ми не можемо прийняти ділову пропозицію, якщо до неї додається політичний відтінок, - сказав він в інтерв"ю інформаційному агентству Кіодо. - На нас, до того ж, чинять сильний політичний тиск".

Джалілі також дав зрозуміти, що МАГАТЕ пропонує вивезти з Ірану для збагачення в Росії і у Франції дуже велику кількість урану. Тегеран, за його словами, наполягає і на тому, щоб ядерне паливо для його реактора надавалося одночасно з вивозом урану за кордон.

У свою чергу, глава МЗС Японії Кацуя Окада на зустрічі з Джалілі висловив глибоку стурбованість ситуацією навколо ядерної програми Ірану і закликав його прийняти пропозицію МАГАТЕ.

МАГАТЕ раніше запропонувало Ірану припинити роботи зі збагачення урану, які, як там вважають, можуть мати військове призначення. Натомість існуючий у країні низькозбагачений уран пропонується дозбагачувати в Росії, потім у Франції перетворювати на паливо за західною технологією і повертати Ірану для використання в мирних цілях.

Йдеться про вивезення 1,2 тонни цієї речовини. Такої кількості урану в принципі достатньо для виготовлення одного ядерного заряду.

Білий дім нагадав, що можливість офіційно відповісти на пропозиції МАГАТЕ щодо ядерної програми зберігається в Ірану до кінця року, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Іран не погоджується з пропозицією збагачувати уран за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі