понеділок, 10 січня 2011 16:22

Між битими тарілками та глобальним потеплінням багато спільного - учені

Між битими тарілками та глобальним потеплінням багато спільного - учені

Частинки пилу, які можуть суттєво впливати на земну температуру, руйнуються таким же чином, як кинутий на підлогу скляний посуд.

Цей висновок, зроблений авторами статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, дозволить вченим краще передбачати майбутні зміни клімату. Коротко про роботу пише портал LiveScience.

Дослідники вивчали, як дробиться на фрагменти бруд, коли вітром у нього "вдмухує" дрібний пил. Виявилося, що при цьому в повітря піднімається дуже велика кількість дрібних шматочків - точно так само, як осколки розбитої тарілки, що розлітаються в різні сторони.

Пилинки, які містяться в повітрі, мають протилежний вплив на клімат в залежності від їх розміру. Так, більш дрібні порошинки затримуються в атмосфері, в середньому, на тиждень, і, відображаючи сонячне випромінювання, сприяють охолодженню Землі.

Більший пил осідає швидше і призводить до зростання температур, "накопичуючи" в собі тепло. Вчені прийшли до висновку, що при дробленні фрагменти пилу дають багато великих шматків.

На підставі результатів своєї роботи автори зробили висновок, що до тепер уміст порошинок різних розмірів в атмосфері оцінювався неправильно. Співвідношення великих частинок до дрібних виявилося в 2-8 разів вище, ніж пророкує більшість існуючих кліматичних моделей.

За матеріалами Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Між битими тарілками та глобальним потеплінням багато спільного - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі