середа, 30 червня 2010 16:35

Археолог знайшов стародавній артефакт дякуючи глобальному потеплінню

Археолог знайшов стародавній артефакт дякуючи глобальному потеплінню

Співробітник Колорадського університету (США) знайшов мисливську зброю, вік якої оцінюється в 10 тисяч років. Вчені вважають, що вона довгий час знаходилася усередині брили льоду, що й зумовило гарну збереженість.

Метровий дротик був знайдений в 2007 році на кордоні Єллоустонського національного парку і датований у 2008-му. Відкриття розголосили лише щойно, оскільки його автор Крейг Лі не хотів завчасно привертати увагу археологів-любителів до цього місця.

Легкий спис, виготовлений з молодої берези, до цього дня несе на собі особисте "маркування" стародавнього мисливця.

За словами фахівця, знайти артефакт допомогло глобальне потепління, яке розтоплює вічну мерзлоту в усьому світі - на Алясці, в Канаді, Європі.

"Ми не надавали значення цьому факту аж до початку 2000-х, - каже Лі. - Мова йде не про великі льодовики, а про порівняно невеликі ділянки, які можна знайти, скажімо, в Національному парку Скелястих гір". Протягом десяти останніх років вчений і його колеги складали карту тих місць, в яких простіше за все буде виявити стародавні скелети, вироби з органічних матеріалів і т. п. "Це все одно що навесні знайти ключі, що впали в сніг", - резюмував археолог.

Натхнений фахівець в кінці літа має намір навідатися в Льодовиковий національний парк, що у Монтані. У співпраці з місцевими індіанськими племенами він хоче першим відшукати "відмерзлі" артефакти і врятувати їх від розкладу і розкрадання.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Археолог знайшов стародавній артефакт дякуючи глобальному потеплінню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі