пʼятниця, 19 квітня 2013 20:33

Мешканці Вишневого сумніваються, що їм виплатять компенсацію за згорілу техніку
8

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Для розслідування, чому трапилась надзвичайна ситуація в електромережі міста Вишневе, створили спеціальну комісію. До її складу увійшли представники управління ЖКГ Київської ОДА, Києво-Святошинської райдержадміністрації, міськвиконкому Вишневого, представники обленерго та громадськості. Члени комісії обходять поквартирно сім будинків, де через перенапругу згоріла побутова техніка.

Нагадаємо, 17 квітня, близько 20.00 у сімох дев'ятиповерхівках у Вишневому, по вулиці Святошинській та Жовтневій різко зросла напруга у електромережі. У багатьох квартирах спалахнула побутова техніка. В мережі зафіксували напругу більше 350 вольт. Розлючений натовп людей пішов до місцевого ЖЕКу та вибив двері приміщення. На наступний день, люди зібрались на мітинг під стінами мерії, де їх запевнили, що усім постраждалим виплатять повні компенсації.

Члени комісії скаржаться, що вже другий день не можуть потрапити до квартир деяких мешканців, адже їх просто немає вдома.

"Ми вже другий день ходимо і приймаємо заяви. Об'яви повісили, на всіх підїздах, щоб люди були вдома. В комісії присутній юрист, представник місцевої влади, електрики та експерти від "Київобленерго". Ми описуємо майно, експерти мають підтвердити це. Коли складуть усі списки буде вирішено, що можна здати у ремонт, а що потрібно придбати нове. Вчора вранці, під час мітингу, нам написали багато заяв, що у них постраждала техніка, а сьогодні ми просто не можемо прийти і скласти акт, адже мешканців нема вдома", - пояснює депутат міськради Вишневого Ольга Ділова.

У "Київенерго" кажуть, що аварія на електропідстанції міста Вишневого, сталася з того, що жителі почали масово включати обігрівачі та бойлери.

"Можлива причина аварії пов'язана з відключенням опалення, через що люди масово стали включати обігрівачі, бойлери. Електричні мережі всередині будівель виявилися не готові до такої потужності, так як були побудовані ще в 60-ті роки ХХ століття", - сказав Андрій Пермяков, директор з зовнішніх зв'язків "Київобленерго".

Містом почали ширитись чутки, що компенсацію за знищену техніку можуть і не виплатити. Два роки тому, такий же перепад напруги спалив побутову техніку у будинку по вулиці Зеленій. Люди, до сьогодні чекають компенсацію за це.

"В акті чомусь пишуть, що поломка техніки сталася з невідомої причини. Як це так, в мережі зафіксували 450 вольт напруги? Я ходила питалась у цієї комісії. Як це зрозуміти, а вони не можуть пояснити. В мене згоріла пральна машинка, холодильник та модем. На її ремонт у мене грошей немає. Де їх взяти навіть не знаю. А тут незрозуміло навіть, хто в цьому винуватий", - каже Наталя Брачун, з будинку по вулиці Святошинській 20-б.

Мешканці називають абсурдом версію про можливу перенапругу через обігрівачі. В день аварії на вулиці була температура більше 15 градусів тепла.

"У більшості квартир відкриті вікна, нащо тоді вмикати обігрівачі? Електрики самі там щось накрутили. Останні два роки перебої з світлом у нас дуже часто. Негласно, один з "обленергівців" казав, що причина стрибка - вигоряння фази "нуль", яка повинна вирівнювати напругу в мережах до 220 вольт", - розповів Віталій Чернівський, з будинку 13 по вулиці Жовтневій.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці Вишневого сумніваються, що їм виплатять компенсацію за згорілу техніку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі