вівторок, 10 лютого 2009 10:30

Медведєв закликав росіян готуватися до гіршого

Медведєв закликав росіян готуватися до гіршого
Найближчий рік буде дуже важким для російської економіки, заявив президент Дмитро Медведєв під час наради з економічних питань в Кремлі.

"Ми розуміємо, що глобальна економічна криза не досягла свого піку, - сказав Медведєв, відкриваючи зустріч з ключовими членами уряду і кремлівської адміністрації. - Про це говорять і оцінки експертів, і моє спілкування з лідерами інших держав. Прогнози робляться різні, але жоден з них не передбачає пожвавлення світової економіки до 2010 року".

Він попередив, що в найближчому майбутньому не варто очікувати істотного зростання зовнішнього попиту на основні товари російського експорту, так само як "відновлення припливу капіталу в тих обсягах, які ми хотіли б отримати".

У зв"язку з цим Медведєв закликав уряд не влізати у великі борги і не включати друкарський верстат.

"Ми повинні намагатися зберегти макроекономічну стабільність, не допускаючи зльоту цін, і постаратися зберегти всі необхідні ресурси на випадок продовження кризових явищ у світовій економіці за межами поточного року", - закликав він.

У Росії "є непоганий резерв"

Глава держави зазначив, що у Росії "є непоганий резерв" - 5 трлн. рублів в резервному фонді та 3 трлн. рублів у Фонді національного добробуту.

Разом з тим, Медведєв нагадав, що кошти Фонду національного добробуту призначені насамперед для підтримки стабільності пенсійної системи, і необхідно "максимально їх зберегти", повідомляє "Бі-бі-сі".

Він сказав, що Росія може "зберегти бюджетні витрати в цьому році, не вдаючись до надлишкових і дорогих позик".

Разом з тим, зі слів Медведєва випливає, що країну в поточному році, ймовірно, чекає секвестр бюджету.

"У такій ситуації потрібно ще раз проаналізувати, як скорегувати наші дії і, перш за все, бюджетну політику", - проінструктував він підлеглих.

Міністерства сьогодні обговорюють "можливість заміщення менш термінових, менш актуальних і менш ефективних витрат такими програмами, які можуть дати значний ефект в цьому році", - продовжував він.

"Перш за все мова йде про інфраструктурні програми, про будівельні і житлові програми, і про капіталізацію банків, - сказав Медведєв. - Ми повинні сьогодні прийняти остаточні рішення і після цього, розглянувши їх в уряді, внести скорегований закон про бюджет в Державну Думу".

При цьому, за словами Медведєва, "головний пріоритет залишається незмінним - виконання всіх соціальних зобов"язань, які ми брали на себе".

Нагадаємо, 26 січня віце-прем"єр і міністр фінансів Росії Олексій Кудрін заявив, що очікувані доходи російського бюджету в 2009 році складуть 6,5 трлн. рублів (близько 180 млрд. доларів по нинішньому курсу) замість запланованих 10,9 трлн. рублів, а зростання ВВП буде нульовим, або навіть негативним.
Зараз ви читаєте новину «Медведєв закликав росіян готуватися до гіршого ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі