субота, 31 січня 2009 16:00

Я не гарантую, що газова криза не повториться - Медведєв

Я не гарантую, що газова криза не повториться - Медведєв
Президент Росії Дмитро Медведєв відмовився гарантувати, що газова криза не повториться.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Кремля, про це він сказав в інтерв"ю Болгарському національному телебаченню.

"Що ж до гарантій, то я як Президент Росії жодних гарантій давати не буду. Гарантії повинні дати ті, хто насправді створив цю кризу. І кращою гарантією було б проведення міжнародних консультацій з недопущення подібних криз. Я б не хотів, щоб наші болгарські друзі й надалі залежали від політичної ситуації в транзитній державі", - сказав Медведєв, відповідаючи на запитання, які гарантії він може дати, що така газова криза не повториться.

Президент Росії зазначив, що за непостачання мають відповідати обидві держави: транзитна держава і держава-постачальник, або компанії з цих держав.

"Але врешті-решт юридична відповідальність має концентруватися на стороні, яка реально винна в невиконанні договору. Тому я думаю, що на майбутнє це на користь усіх (на користь європейських держав як споживачів енергоносіїв, на користь Російської Федерації як надійного постачальника) проведення широкомасштабних консультацій та підготовка нових угод на цю тему, адже старі угоди, на жаль, виявилися неефективними. І за допомогою тієї ж самої Енергетичної хартії не вдається вирішити ті проблеми, які виникають", - підкреслив Медведєв.

Окрім цього, на його думку, досить актуальним є максимально швидке просування нових енергетичних шляхів.

"Я маю на увазі і проект "Південний потік", і проект "Північний потік", адже якщо ми зможемо диверсифікувати постачання, Європа значно меншою мірою залежатиме від дивацтв політичного режиму в тій чи іншій державі. Це реальна ситуація. Ми не зможемо створити ідеальну модель, але ми маємо прагнути до того, щоб забезпечити надійний міжнародно-правовий режим контролю. І, як на мене, певні кроки в цьому напрямку були зроблені. У цьому сенсі я цілком задоволений і позицією Євросоюзу, котрий усе-таки сприяв подоланню цієї кризи, і позицією наших партнерів", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Я не гарантую, що газова криза не повториться - Медведєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі