вівторок, 03 січня 2023 10:00

Коли відзначають Святвечір: традиції та заборони

Коли відзначають Святвечір: традиції та заборони
В останній день перед Різдвом християни відзначають Святвечір. Фото: brovary.net.ua

Святвечір християни відзначають в останній день перед Різдвом. Тоді завершується Різдвяний піст.

Дата Святвечора залежить від того, коли вірянин святкує Різдво: 25 грудня чи 7 січня. Тоді Святвечір відзначають 24 грудня або 6 січня, пише Gazeta.ua.

У Святвечір церква згадує події, які передували народженню Ісуса Христа. За біблійними переказами, цього дня на небі з'явилася Вифлеємська зірка, яка повідомляла людям про народження Спасителя і Сина Божого.

В українському обрядовому календарі саме зі Святвечора починався період святок, який тривав до Водохреща. Цього дня нічого не їли до появи першої зірки на небі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державні, церковні та неофіційні свята в Україні: календар на 2023 рік

Вважається, що спочатку на Святвечір потрібно відвідати літургію, а потім різдвяну всеношну. Цього дня також варто сповідатися в гріхах.

Найпопулярнішою народною розвагою на Святвечір здавна в Україні був вертеп ‒ у відповідних костюмах розігрували сцену народження Христа у Віфлеємі. Діти й молодь традиційно починають колядувати.

А ввечері всією родиною збираються на вечерю з традиційних 12 пісних страв. Залежно від уподобань сім'ї вони можуть відрізнятися, але незмінними для всіх залишаються кутя та узвар.

У Святвечір обов'язково потрібно дотримуватися суворого посту. Не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти. Дозволяється риба.

Церква суворо засуджує ворожіння на Святвечір, як і в будь-який інший день. Заборонено сваритися і лаятися матом.

Цього дня також не можна займатися домашніми справами: прати, прибирати тощо.

2023 рік за китайським гороскопом є роком Чорного Водяного Кролика чи Кота. Щоб задобрити господаря року, новорічну ніч варто зустрічати в колі найрідніших людей.

Січень 2023 року в Україні буде без звичних додаткових вихідних на свята. Причина у воєнному стані, що скасовує їх.

Зараз ви читаєте новину «Коли відзначають Святвечір: традиції та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі