середа, 19 серпня 2009 09:59

Казахстан раніше Росії почне виходити з кризи

Казахстан раніше Росії почне виходити з кризи

У вівторок уряд Казахстану оголосив про приріст ВВП на 1,4% в червні в порівнянні з тим же місяцем минулого року. Це може стати початком хвилі економічного відновлення в країнах СНД, пише "Независимая газета".

"У червні відмічено позитивне зростання економіки в 1,4% по відношенню до червня минулого року. Зниження показника розвитку економіки Казахстану в першому півріччі досягло дна, і його траєкторія виходить в стадію відновлення", - заявив у вівторок міністр економіки і бюджетного планування Казахстану Бахит Султанов. За його словами, уряд Казахстану поставив за головне завдання до кінця року збільшити темпи зростання ВВП країни в третьому і четвертому кварталах до 2%.

У свою чергу, прем"єр-міністр Казахстану Карім Масімов високо оцінив результати проведеної в лютому девальвації національної валюти, назвавши її найуспішнішою на пострадянському просторі. Нагадаємо, що лютнева одномоментна девальвація знецінила казахський тенге з 120 до 150 тенге за долар.

Втім, за наслідками першого півріччя Казахстан все ще знаходився в групі країн Співдружності, що найбільш постраждали від кризи. За даними Статкомітету СНД, казахський ВВП в січні-червні 2009 року був нижчий за торішній показник на 4,1%. В той же час ВВП Росії в першому півріччі опинився на 15,4% нижче торішнього. У цьому порівнянні Статкомітет СНД враховує випуск продукції по базовим видам економічної діяльності на основі даних про фізичні обсяги виробництва продукції сільського господарства, видобутку корисних копалин, оброблювальних виробництв, виробництва і розподілу електроенергії, газу і води, будівництва, транспорту і зв"язку, роздрібної та оптової торгівлі.

Для України падіння ВВП в першому кварталі склало 20,3%, а в другому кварталі - за попередніми даними - 18%. В той же час економіка Азербайджану зберегла в період кризи позитивні темпи зростання, які, щоправда, знизилися з 25% в 2007 році до 10,8% в 2008-му. А за перше півріччя ВВП Азербайджану виріс на 3,6%.

Також позитивні темпи ВВП демонструє і Туркменістан, який, щоправда, не надає свої дані в Статкомітет СНД. Між тим, за оцінками Міжнародного валютного фонду, економіка Туркменії росте всупереч кризі. За даними МВФ, реальний ВВП країни в 2008 році виріс до рівня попереднього року на 10,5%, чому сприяло насамперед збільшення обсягів виробництва в товаропродукуючих галузях.

"Вочевидь, Казахстан дійсно одним з перших на пострадянському просторі почне виходити з рецесії", - вважає головний економіст "Открытия" Данило Левченко. Проте не всі російські експерти згодні, що криза в Казахстані вже подолана. Не готові вони визнати невдачею і російську "плавну девальвацію". "Я би не став робити висновки на основі даних тільки за один місяць. Наскільки я знаю, Казахстан публікує дані тільки у форматі "з початку року", і вони мене не сильно радують", - говорить керуючий директор компанії "Еверест Ессет Менеджмент" Костянтин Демченко. Зокрема, за даними Bloomberg, ВВП Казахстану з початку року знизився на 2,3%, виробництво товарів знизилося на 3,3, а об"єм послуг - на 0,3%.

"Якщо зростання в Казахстані дійсно відновилося, то найбільш важливим чинником для цього можна вважати більш ранній початок кризи, а не успішну девальвацію. Казахстан раніше решти країн СНД увійшов до кризи, фактично вже в третьому кварталі 2007 року, коли зійшли нанівець його зовнішні запозичення. До кінця 2008 року, коли Росія увійшла до кризового піке, Казахстан вже встиг багато в чому адаптуватися. У зв"язку з цим в Казахстані раніше почали упроваджуватися і антикризові заходи", - вважає начальник відділу економічного аналізу Євразійського банку розвитку Євгеній Винокуров.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Казахстан раніше Росії почне виходити з кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі