понеділок, 17 серпня 2009 10:14

Японія поповнила лави країн, які подолали рецесію

Японія поповнила лави країн, які подолали рецесію

Японія офіційно вийшла з рецесії, оголосивши про зростання економіки на 0,9% в другому кварталі цього року в порівнянні з першим. Раніше чотири квартали поспіль японська економіка неухильно скорочувалася.

У останні дні стали відомі економічні показники, які продемонстрували, що і низка інших країн вже виходять з економічної кризи. Серед них - Німеччина і Франція.

Якщо зростання, досягнуте Японією в другому кварталі, збережеться протягом року, то її економіка виросте на 3,7%. Головним чинником зростання в Японії стало збільшення товарних постачань в сусідні країни Азії, насамперед до Китаю, які швидше за всіх в світі долають зараз кризові явища. В результаті експорт в квітні-червні вперше за останні сім років продемонстрував істотну надбавку в 6,3% в порівнянні з попереднім кварталом.

Проте, тоді як найважчий період може бути позаду, темпи і масштаби виходу з кризи залежатимуть від того, чи зможе Азія стати "справжнім двигуном глобального зростання", вказав в газеті Sunday Times представник Банку Англії Ендрю Сентанс. За його словами, споживчий попит в азіатських країнах повинен зрости, щоб стимулювати глобальне зростання.

У своєму нещодавньому звіті центральний банк Японії давав досить обережний прогноз розвитку своєї економіки. У документі вказувалося, що, хоча умови для розвитку економіки більше не погіршуються, безробіття залишатиметься на високому рівні, а споживчі витрати - на низькому. У липні банк передбачив, що за рік до 31 березня 2010 року економіка Японії скоротиться на 3,4%.

Відзначимо, що в другому кварталі поточного року економіка Франції та Німеччини виросла на 0,3%, поклавши край рецесії, що продовжувалася рік в цих одних з найбільших європейських країн.

Експерти не чекали таких результатів, і це показує, що вихід з кризи може проходити швидше, ніж вважали раніше. У Гонконзі за другий квартал року економічне зростання склало 3,3%. Ці показники також кращі, ніж очікували, і влада території на основі цього передбачає більш високе зростання економіки за рік, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Японія поповнила лави країн, які подолали рецесію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі