середа, 20 вересня 2017 19:18

Карателі на Донбасі, "плаваючий" Крим та "ядерный пепел над США" - як вчать новітню історію в путінській Росії

Карателі на Донбасі, "плаваючий" Крим та "ядерный пепел над США" - як вчать новітню історію в путінській Росії
Дослідили, як російські підручники з історії для школярів висвітлюють останні три роки в житті РФ та її стосунків з навколишнім світом \ фото: AMН

Журналісти дослідили, як російські підручники з історії для школярів висвітлюють останні три роки відносин між Росією та світом.

У 2014 році президент РФ Володимир Путін захотів, щоб анексія півострова Крим потрапило в єдиний підручник історії. Телеканал "Дождь" провів дослідження, як на це відреагували ті, хто написали нові підручники з історії для російських шкіл.

Євромайдан

У підручнику для 10 класу причинами Євромайдану автори називають корупцію, "авторитарні замашки" президента Віктора Януковича і небажання рахуватися з місцевими елітами на тлі низького рівня життя населення.

"Янукович, весь час лавірував між Заходом і Росією не підписав угоду про асоціацію з Євросоюзом, так як воно обмежувало економічні інтереси України", - пишуть автори курсу.

У підручнику для 11 класу причиною відмови Януковича від євроінтеграції також називають неприйнятністю деяких економічних умов угоди, які могли завдати значної шкоди розвитку країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Росія щодо України поводиться саме так

"Прозахідна і націоналістично налаштована опозиція користувалася широкою підтримкою, в тому числі фінансової, Євросоюзу і США", - пише автор. Протестуючі домоглися свого, тому що влада з-за своєї слабкості робили поступку за поступкою, пояснюють події зими 2013-2014 років.

Анексія Криму

Приєднання Криму в 2014 році згадується не у всіх підручниках. Автори курсу для 9 класу пишуть лише про те, що в 2013-2015 роках економічне становище Росії почало погіршуватися. І це було пов'язано з поступовим зниженням цін на енергоносії на світовому ринку, введенням в 2014 році країнами Заходу санкцій на торгово-економічні відносини з Росією. У зв'язку з чим були введені санкції, автори не уточнюють.

У підручниках для 10 класу приєднання Криму вже згадується. Нібито воно стало відповіддю на "антиконституційний переворот" в Києві. Російські військові взяли участь у подіях на півострові, але вони "ні в що не втручалися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і Росія є несумісними системами

"Коли виникла небезпека кровопролиття і зіткнень між прихильниками повноцінної кримської автономії і прихильниками Майдану, Росія прийняла рішення тимчасово взяти на себе збереження миру на переважно російськомовному півострові. У цій обстановці біля будівлі парламенту, в аеропорту і на деяких інших об'єктах з'явилася охорона, яка складалася з російських військовослужбовців. Вони ні в що не втручалися і тісно співпрацювали з кримською міліцією. Завдяки цьому можливе кровопролиття було попереджено", - пишуть автори книжки для 10 класу.

В кінці параграфа автори пропонують питання для самостійної роботи: "Які наслідки втручання західних країн у внутрішні справи України?". Ще одне запитання: "В чому полягає історична справедливість возз'єднання Криму з Росією?"

Війна на Донбасі

У підручнику для 11-класників розв'язану РФ війну в Україні називають "Карательная операция в ДНР и ЛНР".

"Київська влада, яка не йшла на діалог з населенням Південного-сходу, стала проводити репресивну політику. Багато росіян почали добровільно надавати допомогу повстанцям, які в боротьбі за визнання спиралися на співчуття російського суспільства", - описують участь громадян РФ у війні автори. Президент Петро Порошенко і Верховна Рада вдалися до "розгортання каральної операції із застосуванням артилерії, мінометів і авіації". "Замість налагодження діалогу з повстанцями київська влада стали пред'являти їм ультиматум і звинувачувати Росію в агресії", - підсумовують вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Криму і на Донбасі вирішується, яким буде ХХІ століття"

В іншому підручнику для 11 класу, автори пишуть, що після Євромайдану більшість жителів проголосували на референдумі за самовизначення, але "київська влада оголосила жителів Донбасу терористами, заявивши про початок проти них "антитерористичної операції", яка "швидко набуло каральний характер зі знищенням житлових кварталів". У масштабних бойових діях з боку України приймати участь армійські підрозділи, артилерія і військова авіація, а їм "протистояли загони місцевого ополчення", говориться в підручнику.

"Київ проводить АТО із застосуванням проти мирного населення важкого озброєння і навіть заборонених міжнародними конвенціями засобів ураження", - йдеться в третьому підручнику для 11 класів. Росія в цьому конфлікті "намагається зменшити наслідки гуманітарної катастрофи в Донбасі, направляючи туди гуманітарну допомогу і приймаючи на своїй території людей, що біжать від війни".

США і НАТО

США в історії традиційно займає одне з провідних місць.

"після закінчення "холодної війни" стали центром і гегемоном світової політики. НАТО, як один з найважливіших важелів управління США в світі <...> з оборонного союзу з чітко окресленою зоною відповідальності швидко перетворилося завдяки політиці керівництва США в претендента на світове військове панування, - пишуть автори підручника для 11 класу.

Через те, що у Росії в 90-ті роки не було ресурсів, щоб протистояти впливу США, вони отримали можливість диктувати світові свої умови, не рахуючись з нормами права. Зараз Росія залишається єдиною державою, що володіє потенціалом для знищення США, підкреслюють автори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вашингтоні розглядають законопроект щодо протидії впливу Росії

"Американські політики прагнули нав'язати всьому світу якісь універсальні, на їхню думку, ліберально-демократичні цінності, які часто не відповідали історичним, економічним і політичним особливостям різних країн і народів", - пишуть в підручнику для 11 класу.

Через це в світі зросла кількість терористичних актів, стверджує він.

Сирія

"США і їх союзники відмовлялися визнавати законність уряду Башара Асада в Сирії, що володіє армією, здатною вести наземні операції проти ІДІЛ. Відповідно ефективність протидії терористам знижувалася. Фінансування ІГІЛ йшло з країн НАТО, де "багато компаній, особливо Туреччини, охоче купували за низькими цінами нафту, яку добували на території, захопленої ісламськими радикалами", - йдеться у підручнику для 11-класників.

"Положення змінилося лише в 2015 році, коли в Сирії на прохання її законного уряду були перекинуті сили повітряно-космічних військ Росії, які знищили основні бази і укріпрайони бойовиків. Це дозволило армії уряду Сирії перейти в наступ на терористів", - закінчують автори главу, присвячену Сирії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про позитивний ефект від помилки в підручнику історії

До нової програми "Літературне читання" Міністерство освіти України внесло 90% нових авторів. Вивчатимуть їх із 1 вересня цього року. Видати нову хрестоматію до кінця цього року. До програми ввійдуть не цілі твори, а одна-три поезії кожного автора або уривки прози.

Зараз ви читаєте новину «Карателі на Донбасі, "плаваючий" Крим та "ядерный пепел над США" - як вчать новітню історію в путінській Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі