четвер, 19 травня 2016 14:09

Експерт розповів про позитивний ефект від помилки в підручнику історії

Експерт розповів про позитивний ефект від помилки в підручнику історії

В інтернеті розгорівся скандал щодо посібника з історії, за яким готувалися до ЗНО українські школярі. Дітей навчають, що в Криму і на Донбасі мітингів на підтримку Революції гідності не було. Підручник рекомендувало Міністерство освіти.

"Це випадкова помилка. Вони трапляються часто, через банальну неуважність. Автор просто не додивився. Рецензенти також прогледіли. Але робити з цього трагедію не варто. Автор згаданого посібника готує не найгірші навчальні матеріали. Він сам визнав, що припустився помилки. Надалі до таких питань ставитимуться уважніше" - говорить Gazeta.ua Віктор Громовий, заслужений вчитель України.

Історію України Олександр Гісен вмістив у понад 600 сторінок. На 531-й автор пише: "У всіх областях, окрім Донецької та Криму, проходили мітинги на підтримку Євромайдану". Насправді в той час у Донецьку учасників мирного зібрання били й поливали зеленкою, у Криму – залякували й заарештовували. До в'язниці потрапив батько координатора кримського Майдану Сергія Ковальського.

"Це пішло на користь євромайданівцям Криму та Донецька, тому що привернуло увагу громадськості до тих подій. Пішла хвиля публікацій і фотографій, які нагадали, що мітинги на підтримку революції там відбувалися. Тепер учні точно знатимуть про ті події", - прокоментував експерт.

Міністерство освіти оперативно відреагувало та зняло гриф із цього посібника. Там повідомили, що рекомендували школярам іншу версію підручника – 2014 року. Про Революцію гідності там не було жодного слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні скасували позаконкурсний вступ та цільовий прийом до ВНЗ

"Один посібник не є джерелом усієї підготовки до тесту з історії України. Учні навчалися протягом року, використовували різні джерела, зокрема освітні інтернет-ресурси. Ми перебільшуємо значення навчальних посібників і підручників. Нині онлайн-навчання виходить на новий рівень. Тому така помилка значною мірою не вплине на результати підготовки учнів до тестування", - говорить експерт.

За його словами, часто підручники лише звужують світогляд. У деяких країнах, наприклад, Південній Кореї торік відмовилися від паперових підручників і перейшли на електронні.

Нагадаємо, у шкільний курс української літератури додадуть години для вивчення кримськотатарської літератури.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про позитивний ефект від помилки в підручнику історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі