неділя, 04 серпня 2013 11:24

"Досить заробляти бабки!" - цього тижня українці протестували проти смертей на дорогах та у пологових
8

Цього тижня в Україні відбулося більше десяти акцій протесту. Так українці протестували проти ям на дорогах, свавілля міліції та незаконних забудов.

29 липня, Донеччина

В Авдіївці, Донецької області місцеві жителі провели акцію проти бездоріжжя у місті. Активісти обвели фарбою ями на дорогах і написали поруч подяку меру міста.

"Чудове починання. Давно пропоную проводити такі акції по всій Україні. Давайте влаштуємо флеш-моб "Дякуємо меру" в кожному місті, де є проблеми з дорогами. Ще краще, згадувати прізвище градоначальника і партійну приналежність. Як показує практика, після таких витівок дороги ремонтуються куди ефективніше", - прокоментував у соцмережі один із блогерів.

 

29 липня, Чернівці

Працівники телеканалу ТВА зібралися під адміністрацією та провели там пікет. Загалом в протесті взяли участь близько сотні людей. До мітингу також долучилися прості городяни. Впродовж години ТВАшники скандували:" Тва - без ефіру, влада - без совісті", "Повернемо канал - повернемо країну", "Руки геть від ТВА", "Ні - свободі брехні, так - свободі слова", "Губернатора до громади", "В нас забрали ефір, але не віднімуть голос", "Ефір ТВА, владі ганьба". Однак голова Чернівецької облдержадміністрації, Папієв до мітингувальників не вийшов. Вони ж вирішили самі піти до нього, в приміщення адміністрації. Однак одразу за дверима будівлі активістів зупинили охоронці. Тому мітингувальникам залишилося лише продовжувати скандувати. Так продовжувалося 15 хвилин. В результаті до них вийшов перший заступник Папієва Георгій Галиць. Запропонував журналістам поспілкуватися у кабінеті. На переговори пішло лише 2 журналіста - Юлія Сафтенко та Анатолій Никифоряк - решта залишилася за зачиненими дверима. Перший заступник губернатора сказав, що політичного бажання знищити ТВА, ані в нього, ані в Папієва немає.

Нагадаємо, 23 липня телеканал ТВА припинив мовлення після пожежі в апаратній облдержтелерадіокомпанії, де знаходилося і його обладнання. Дивним чином після пожежі зник сигнал лише телеканалу ТВА. З того часу представництво державного концерну РРТ не може з'ясувати, хто і як має підключити телеканал до ефіру. Чернівецька ОДА від ситуації самоусунулася.

 

29 липня, Львівщина

Біля міста Стрий, у селі Добряни, водії організували акцію протесту. Приводом стало затримання молодого водія Володимира Білика інспектором ДАІ і вимагання ним негайної оплати штрафу – без складання протоколів і рішення суду. Без грошей, даішники відмовлялися відпускати водія та оформили арешт автомобіля. Коли ж водій пригрозив, що звернеться до журналістів, співробітники ДАІ миттєво оформили протокол, однак так його і не показали.

Так на підтримку водія приїхало зо два десятки людей. Вони заблокували пішохідний перехід і вимагали припинити свавілля інспекторів ДАІ. Ті ж звинувачують у всьому водія, який нібито заблокувався у машині, аби уникнути штрафу. Активісти кілька годин блокували дорогу. Тримали плакати "Живіть по Конституції України".

29 липня, Київ

Біля станції метро "Палац Україна" громадські активісти провели рейд по кіоскам з назвою "Незаконна торгівля шаурмою – ганьба столиці!". Мета акції - закрити незаконні кіоски, в яких продається шаурма, ковбасна та м'ясна продукція, які в спекотні дні становлять надзвичайну небезпеку для здоров'я людей. Коли активісти підійшли до одного з такий кіосків, торговець з шаурмою поспішно закрив металевий навіс і опустив його прямо на голову чоловікові. В результаті потерпілий отримав забій голови.

Рейд проводився разом із правоохоронними органами. Під час акції проти продавців шаурми та іншої продукції складали протоколи про адміністративні правопорушення за незаконну торгівлю.

 

29 липня, Черкащина

В місті Умані місцеві мешканці вимагали відставки головного лікаря та переатестації працівників місцевого пологового будинку.

Так зранку до парку Шевченка, що неподалік райвідділу міліції, почали сходитись люди. Вони вимагали розслідувати справу щодо раптової смерті немовляти. Новонароджений прожив два дні і помер 23 липня після того як почав задихатись. Лікарі врятувати малюка не змогли. Загалом у парку зібралося близько сотні уманчан. У руках тримали згорнуті плакати та теки з документами. Підключили мікрофони та акустичні колонки. До людей вийшов головний лікар Уманського пологового будинку Борис Кримковський. Кілька хвилин дискутував із мітингувальниками, та ні до чого розмова не привела. Через годину мітингувальники вирушили до відділення міської прокуратури, де продовжили акцію. Головний лікар пологового своєї причетності до смертей немовлят не визнав.

 

29 липня, Ужгород

В центрі Ужгорода чоловік намагався вчинити самоспалення. Вранці перед Закарпатською облдержадміністрацією п'ятдесятирічний чоловік облив себе запалювальною сумішшю і підпалив.

Як кажуть очевидці, перед інцидентом той стояв на колінах на газоні перед будівлею адміністрації. Коли черговий міліціонер підійшов з'ясувати, що відбувається - чоловік почав утікати і обливати себе невідомою рідиною, потому підпалив. Міліціонер загасив полум'я, однак потерпілий зазнав серйозних опіків. Лікарі оцінюють його стан, як тяжкий - у чоловіка обгоріли 70 відсотків поверхні тіла, постраждали внутрішні органи. Причини спроби самогубства встановлюють правоохоронці.

30 липня, Донецьк

Близько 50 місцевих мешканців пікетували Донецьку міськраду. Вони виступали проти будівництва нового торгового центру "Сарепта". Його хочуть звести біля висоток за адресою вул. Панфілова 20, 20-а і 20-б. Задля будівництва, подвір'я, в якому живуть більше 500 чоловік, донецькі депутати здали в оренду представникам концерну "Сарепта".

Протестувальники тримали плакати "Нет каменным джунглям!", "Хватит супермаркетов, даешь детские площадки!", "Нет липовым разрешениям на строительство!".  Вони звинувачували місцевих чиновників у корупції. Кричали: "Досить заробляти бабки!". Мітингувальники вважають, що влада реалізує шахрайську схему відчуження землі, коли через договори оренди відбувається захоплення територій і подальша легалізація незаконного будівництва. Жителі створили об'єднання співвласників багатоквартирних будинків "Наука". З 2004 року домагаються, щоб місцева влада передала прибудинкову територію їм на обслуговування. Замість цього планується зайняти близько 4 тисяч квадратних метрів під супермаркет.

Одночасно з мітингом мешканців господарі "Сарепти" привели до міськради своїх робітників і влаштували альтернативний пікет. Робітники вимагали не позбавляти їх роботи і продовжити скандальне будівництво. Через що між сторонами стався словесний конфлікт.

 

30 липня, Прикарпаття

Мешканці Косівщини на Прикарпатті на цілий день перекрили рух у Косові з вимогою провести ремонт доріг у районі. Люди створили живий ланцюг на чотирьох пішохідних переходах у місті.

Розпочалася акція з віча перед районною радою Косівщини. Організатори поширили листівку про катастрофічний стан доріг, а далі заблокували пішохідний перехід. Представники влади до мітингувальників вийшли, коли переконалися, що у людей серйозні наміри заблокувати рух. Але нічого не пообіцяли. Голова Косівської районної ради Андрій Клуб лише визнав, що близько 170 кілометрів доріг загального та державного значення у районі у поганому стані. У свою чергу, прокуратура Косівського району повідомила про зловживання районного автодору.

Організатори пікету кажуть, що акція була попереджувальною. Якщо ж Прикарпатський облавтодор і облдержадміністрація ніяк не відреагують на протести, громада погрожує блокувати дорогу безстроково.

30 липня, Київ

Під стіни київського головного управління міліції кілька десятків представників різних громадських організацій і рухів вийшли з протестом проти свавілля правоохоронців та заборони права мирних зібрань. Крім того, в акції брали участь і "обмануті вкладники".

Люди тримали плакати із написами "Віддайте наші гроші", "Ні міліцейському свавіллю у Києві".

31 липня, Київ

Адміністрацію президента пікетували близько двох тисяч працівників Агрокомбінату "Пуща-Водиця". Люди вимагали припинити знищення підприємства, покарати винних у цьому та надати працівникам обіцяну міністерством агрополітики землю.

Пікетувальники скандували "Геть Присяжнюка!". Членів ініціативної групи підприємства запросили на розмову до Адміністрації. Там пообіцяли розібратися у ситуації, зокрема, спитати з чиновників міністерства агрополітики та продовольства. Люди запевнили — чекатимуть до 3 вересня.

"Якщо до цього часу нічого не зроблять, ми будемо розуміти це так, що міністр зам'яв це питання, а президентові фактів не повідомили. Щоб він про все дізнався, зробимо піший похід до його резиденції у Межигір'я", - пообіцяв голова ініціативної групи Олександр Дробіков.

 

1 серпня, Київ

Під Апеляційним судом Києва пройшла акція протесту на підтримку Дмитра та Сергія Павличенків. Підтримати підсудних прийшли близько сотні людей. Серед них - представники "Свободи" і футбольні  фанати. Акції протесту вони влаштовують від початку процесу.

Активісти принесли до суду картину голландця Герарда Давида "Здирання шкіри з продажного судді" та повісили її на огорожу Апеляційного суду. Крім картини суддям принесли плакат з побажанням здоров'я. Рішення суду фанати зустріли криками "Ганьба". До слова, коли автозак з засудженими виїжджав з подвір'я суду, акцію протесту фанатів заблокували 40 "беркутівців" у чорній уніформі.

Зазначимо, що Апеляційний суд Києва залишив без задоволення апеляційну скаргу Дмитра та Сергія Павліченків на вирок Голосіївського райсуду столиці, яким їх було визнано винними у вбивстві судді Зубкова. Вироком Голосіївського райсуду столиці від 02.10.2012 Дмитра Павліченка засуджено до довічного ув'язнення, Сергія Павліченка – до 13 років позбавлення волі.

 

2 серпня, Донецьк

40 велосипедистів пікетували Донецький апеляційний суд з плакатами "Не вбивайте!" і "Зупинимо вбивства на дорогах". Учасники акції вимагали справедливого рішення у справі відомого в Україні ювеліра Юрія Кочубеєва, колишнього капітана донецької велокоманди. До аварії він був забезпеченою людиною, переможцем 100-кілометрової велогонки, рекордсменом. Після ДТП перетворився на інваліда, втратив улюблену роботу і засоби до існування. А винуватець трагедії ніякої відповідальності не поніс.

Наприкінці 2012 року водія визнали винним і засудили умовно, його на 2 роки позбавили прав. Матеріальну відповідальність за законом несе власник транспортного засобу - підприємство ТОВ "Перспектива" з міста Костянтинівка.  Апеляційний суд мав розглянути скаргу цієї фірми на рішення суду першої інстанції. Ленінський райсуд вирішив стягнути з власника вантажівки 1,258 млн гривень в якості компенсації моральної шкоди. Представник "Перспективи" Антон Михайлов підтвердив, що відповідач не визнає позов ні на копійку. Розгляд справи суд переніс з причини неявки страхової компанії, хоча до неї у велосипедиста претензій немає.

За всі ці роки фірма "Перспектива" не заплатила Кочубеєву ні копійки. Хоча тільки в перші дні на порятунок життя було витрачено більше 10 тисяч доларів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Досить заробляти бабки!" - цього тижня українці протестували проти смертей на дорогах та у пологових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі