середа, 31 травня 2023 00:15

Експерти назвали найкорисніший та найшкідливіший сир

Експерти назвали найкорисніший та найшкідливіший сир
Звичайний білий сир – найкорисніший з-поміж інших. Фото: klopotenko.com

Асортимент сиру в магазинах настільки широкий, що пересічному покупцю буває складно зорієнтуватися.

До того ж багато не знає, який сир краще для здоров'я. Експерт healthline розповіли, який сир найкорисніший і дієтичний.

Виявилося, серед безлічі видів можна вибрати справжню "вітамінну бомбу".

Сім найкорисніших видів сирів

Моцарела. Це вид м'якого білого сиру, насиченого вологою. Він вважається одним з найкорисніших. Його роблять з коров'ячого молока, найдорожчу моцарелу виробляють з буйволиного.

У 28 г такого сиру ви знайдете 6% денної норми натрію, 11% добової норми кальцію, 6 г білка і стільки ж жирів, а також 1 г вуглевод.

Моцарела містить особливі пробіотики які покращують роботу кишківника, підвищують імунітет, знижують запалення в організмі.

Сир з пліснявою. Смак і аромат даного сиру подобається не всім, проте гурмани його дуже люблять. Даний вид сиру багатий на Кальцій, він дуже корисний для кісток і бореться з ризиками розвитку остеопорозу.

У 28 грамах сиру з цвіллю містяться 12% від добової норми кальцію, 14% денної норми натрію, 8 г жиру, 6 г білка і 1 г вуглеводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисний раціон: перелік продуктів, які обов'язково повинні вживати діти

Фета. Даний вид сиру часто додають в салати. М'яка, солонувата, біла і дуже ніжна – саме така фета. Цей сир корисний для тих, хто хоче схуднути. У ньому міститься особлива кислота, яка відповідає за боротьбу з жиром.

28 г фети подарують вам 14% від добової норми Натрію, 11% від денної норми Кальцію, 4 г білків, 6 г – жирів і 1 г вуглевод.

Сир. М'який і білосніжний вид сиру. Саме сир багатий білками і натрієм, він допомагає схуднути. Якщо ви ще не зрозуміли, який сир вважається найкориснішим, то відповідь перед вами.

110 г сиру містять в собі 15% денної норми натрію, 9% – кальцію. У такій порції міститься 12 г білків, 5 г вуглеводів і 3 грами жирів.

Рікотта. Її ще часто називають "легкою версією" сиру, він багатий амінокислотами, бореться з холестерином і високим тиском. У 124 г рікотти містяться 20% добової норми Кальцію, 6% денної норми Натрію, 13 г жирів, а також по 9 г білка і вуглеводів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух смаку: як приготувати фаршировані сирники за рецептом Клопотенка

Пармезан. Цей твердий і ароматний сир багатий на поживні речовини. Він корисний для кісток і його можуть вживати люди, які погано переносять занадто лактозні продукти. У 28 грамах пармезану містяться 26% добової норми Кальцію, 15% денної норми гатрію, 10 г білка, а також 7 г жирів і 1 г вуглеводів.

Чеддер. Цей вид сиру вважається одним з найпопулярніших. Твердий і насичений на смак чеддер багатий на вітамін K, який дуже корисний для серця. Такий сир допомагає боротися з закупореністю вен і артерій. У 28 г чеддера містяться 15% від добової норми кальцію, 8% від денної норми натрію, а також 9 г жирів, 7 г білків і 1 г вуглеводів.

Крім цього, обираючи серед безлічі видів даної молочної продукції, враховуйте, який сир найякісніший. Не менш корисним, але найякіснішим, вважається крем-сир Маскарпоне, а також пармезан і моцарела.

Які сири найшкідливіші

Експерти не радять часто їсти плавлений сир. Він містить занадто багато речовин, які негативно впливають на роботу серця. Крім цього, в магазинах можна рідко знайти плавлений сир з гарним складом, виробники занадто часто додають в даний продукт багато хімікатів.

Скільки можна їсти сиру без шкоди для здоров'я

Помилково думати, що сира потрібно їсти якомога більше через наявність у ньому кальцію та вітамінів. Однак надлишок кальцію або натрію не приносить користь. А тому в день варто їсти не більше 40-50 грамів будь-якого виду сиру.

Винятком є лише домашній білий сир, його можна їсти більше. Добовою нормою сиру експерти називають невелику порцію – приблизно 200-250 г.

Ніжний смак і тонкий вершковий аромат роблять згущене молоко ідеальним топінгом для млинців і вафель, а також важливим інгредієнтом для кремів, морозива та інших десертів.

У магазинах можна натрапити на продукт із підозріло довгим складом і не найкращим смаком. Але вихід є, адже згущене молоко можна зробити власноруч. Gazeta.ua розповість легкий рецепт, на який знадобиться лише 15 хв.

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали найкорисніший та найшкідливіший сир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі