вівторок, 16 червня 2020 20:23

Дії уряду відштовхують інвесторів від України - економіст

Дії уряду відштовхують інвесторів від України - економіст
Гліб Вишлінський: Раніше ініціативи з підтримки бізнесу під час карантину свідомо гальмували. Фото: Тарас Подолян

Програму стимулювання економіки уряду робила неофіційна група при Кабміні "Центр економічного відновлення". Він організував роботу з експертами. Лише Мінекономіки було ґрунтовно залучене. Інші стояли збоку.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить економіст Гліб Вишлінський.

"Хоча раніше подібні стратегії готували саме галузеві міністерства. Хто має виконувати план – не писали його. Коли робиш щось за чужим сценарієм, завжди виходить гірше, з меншою мотивацією. До того ж різні розділи стратегії готували різні групи. Вони не спираються на спільні принципи", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, коли будемо повертати цьогорічний кредит МВФ

За його словами, великий бізнес намагається використовувати свій вплив на політику й обмежувати імпорт своїм дешевим конкурентам з-за кордону.

"Ця стратегія не створюватиме клімат для залучення інвестицій. Навпаки - навіть ті, хто бажає зайти в Україну, відмовляться від цієї ідеї. Мовляв, країна намагається закривати ринок від постачальників. Значить, інші дзеркально накладуть обмеження на експорт з України. Навіщо будувати виробництво, якщо товари не можна буде продавати за кордон.

А от підтримка малого та середнього бізнесу може спрацювати, якщо цю частину програми реалізують. Раніше ініціативи з підтримки бізнесу під час карантину свідомо гальмували. Норму про компенсацію за безробіття прийняли в середині березня, а запрацювала вона тільки з травня", - додає економіст.

Повне інтерв'ю з Глібом Вишлінським читайте у журналі "Країна" від 11 червня.

Кабінет міністрів України готовий до кінця поточного тижня представити парламенту оновлену Програму дій. Першу редакцію Рада 4 червня не підтримала.

Зараз ви читаєте новину «Дії уряду відштовхують інвесторів від України - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі