середа, 10 грудня 2008 09:17

Чехія відклала голосування по Лісабонському договору

Чеський парламент переніс голосування по ратифікації Лісабонського договору. Тепер чеські законодавці повинні схвалити або не схвалити проект нової європейської конституції 3 лютого 2009 року.

Прем"єр-міністр країни Мірек Тополанек заявив, що керована ним Цивільна демократична партія не готова голосувати за договором. За його словами, їй спершу необхідно домовитися з опозиціонерами, Соціал-демократичною партією, про політичне перемир"я на шість місяців. Перемир"я повинне вступити з 1 січня 2009 року. З цього ж числа Чехія стане країною - головою ЄС.

Чехія - єдина з країн Євросоюзу, яка ще не провела голосування по Лісабонському договору. Його вже ратифікували 25 країн, а громадяни Ірландії на референдумі в липні проголосували проти підписання документа. Якщо Прага ратифікує договір, Ірландію можуть змусити провести повторний референдум.

В четвер, 11 грудня, в Брюсселі відкриється саміт країн ЄС. Глава Єврокомісії Хосе Мануель Баррозо заявив, що Євросоюз готовий піти на поступку Ірландії та зберегти посаду представника цієї країни в Брюсселі.

В кінці листопада Конституційний суд Чехії ухвалив, що підписання Лісабонського договору не порушить суверенітет країни. Раніше з такою позицією виступав чеський президент Вацлав Клаус.

Лісабонський договір повинен внести зміни в систему управління ЄС - зокрема, він припускає введення посади президента Євросоюзу. Він набуде чинності тільки після того, як всі 27 країн - членів ЄС ратифікують договір, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Чехія відклала голосування по Лісабонському договору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі