середа, 14 жовтня 2009 17:56

Чехія ще не вирішила долю ЄС

Чехія ще не вирішила долю ЄС

Чеський президент Вацлав Клаус підкреслив сьогодні в Москві незмінність власної позиції щодо Лісабонського договору - підписувати не стане, а "діалог про те, як виглядатиме ЄС, продовжуватиметься".

Чехія залишається єдиною країною, що не завершила ратифікацію Лісабонського договору. Раніше Клаус заявив, що хотів би надання його країні можливості не виконувати Хартію про фундаментальні права: "Чехія домагається надання їй постійного виключення в рамках Хартії основоположних прав Євросоюзу - такого ж, яке обговорили для себе раніше Польща і Велика Британія".

Лісабонський договір про реформи ЄС містить посилання на Хартію про фундаментальні права, яка стане обов"язковою до виконання з моменту вступу договору в силу. Під час його узгодження Польща і Велика Британія відхили Хартію. Тепер до цього прагне і Чехія, щоб унеможливити перегляду в майбутньому післявоєнних питань, що стосуються виселення судетських німців з Чехословаччини на основі так званих "декретів президента Бенеша". Прага наполягає на незмінності забезпечення майново-правового статусу, що склався.

Глава Європарламенту Ежи Бузек підкреслив, що поважає вимогу Чехії: "Я не збираюся тиснути на Чехію і особисто на президента Клауса. Адже йдеться про незалежне рішення незалежної країни. Проте я хочу підкреслити - і, до речі, вже підкреслив це в розмові з президентом Чехії - що будь-які затримки щодо Лісабонського договору дорого коштують Європейському союзу".

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Чехія ще не вирішила долю ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі