вівторок, 06 серпня 2024 20:11

"Це латання дірок, яке треба було зробити ще до наступу в 2023 році" - експерт про перші F-16

"Це латання дірок, яке треба було зробити ще до наступу в 2023 році" - експерт про перші F-16
Директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, письменник і військовий експерт Валентин Бадрак. Фото: Gazeta.ua

Отримання перших винищувачів F-16 свідчить про нарощування спроможностей України під час війни на виснаження, проте ця частина допомоги від партнерів не зможе швидко змінити ситуацію на полі бою та стабілізувати фронт.

Таку думку висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, письменник і військовий експерт Валентин Бадрак у рамках проекту "Війна" на YouTube-каналі Gazeta.ua.

"Те, що сьогодні ми отримуємо F-16, - це "латання дірок", яке ми мали би зробити ще до початку наступу 2023 року. Тобто якби в 2022 році було запущено цю програму, то отримати ці перші літаки ми могли б уже в 2023 році. Принаймні, на літо-осінь", - сказав Бадрак.

За його словами, "стриманість західних партнерів і небажання української перемоги зробили ситуацію дуже складною на фронті". Зараз експерт не бачить перспектив для її стабілізації, однак зазначає, що досягти цього важливо "на рівні середини вересня або ж до початку жовтня", тобто до виборів президента Сполучених Штатів Америки.

Разом з тим Бадрак звертає увагу на те, що за очікуваннями, отримані винищувачі матимуть найновішу версію ракет "повітря-повітря" AIM-120D з дальністю до 180 км. Якщо це підтвердиться, то "російські Су-24 із ФАБами і КАБами не будуть такими зухвалими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поява F-16 у ЗСУ вплине на російських пілотів - полковник

"Той десяток літаків - це початок перехідного періоду, який триватиме щонайменше рік і включатиме підготовку і пілотів, і технічного персоналу, і відпрацювання захисту цих літаків, які оснащені системами раннього виявлення ракетного нападу. Тож отримання літаків - це добре, але водночас не варто очікувати, що саме ця опція дуже швидко змінить ситуацію на полі бою. І на жаль, поки що ініціатива залишається в руках противника, а ми майже щодня втрачаємо території", - додав експерт.

31 липня в Україну прибули перші десять винищувачів F-16. Водночас, за даними британського видання The Economist, у перспективі їх має надійти 79.

Зараз ви читаєте новину «"Це латання дірок, яке треба було зробити ще до наступу в 2023 році" - експерт про перші F-16». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі