середа, 17 серпня 2011 21:22

Спецтема: Бійня у Норвегії

Брейвіка заслухають без публіки та преси

Брейвіка заслухають без публіки та преси

Чергові слухання у справі норвежця Андерса Брейвіка, обвинуваченого у вбивстві 77 осіб, пройдуть 19 серпня в закритому режимі без публіки та преси, повідомляє в середу агентство "Франс Прес".

Сторона звинувачення вимагала проводити закриті засідання ще 25 липня під час першої появи Брейвіка в суді. Обвинувачі стверджували, що в іншому випадку Брейвік зможе спілкуватися зі своїми спільниками можливими спільниками, оскільки підозрюваний раніше заявляв, що має широкі зв'язки серед правоекстремістських угруповань.

"Суд ухвалив, що поліція не прийшла до певного рішення щодо того, чи міг підозрюваний користуватися допомогою спільників під час скоєного", - йдеться у заяві суду, який у цьому питанні зайняв сторону обвинувачів.

Крім того, підозрюваному офіційно відмовили у його вимозі з'являтися в суді у фраку.

Адвокат Брейвіка пояснив, що вибравши такий предмет гардероба, його клієнт хотів виявити повагу всьому норвезькому правосуддю, оскільки "фрак є одним із найсуворіших видів чоловічого костюму".

"Враховуючи серйозність випадку, такий зовнішній вигляд може порушувати перебіг процесу, може ображати та бути провокуючим", - заявив суддя, не оцінивши цю ідею Брейвіка.

Очікується, що головним питанням на слуханнях 19 серпня буде продовження терміну попереднього ув'язнення Брейвіка, який був поміщений під варту відразу після арешту 22 липня.

Нагадаємо, подвійний теракт стався в Норвегії 22 липня, його жертвами стали 77 осіб (69 були вбиті на острові Утойя, вісім загинули при вибуху в Осло). Спочатку прогримів вибух біля комплексу урядових будівель в центрі Осло, де знаходиться канцелярія прем'єр-міністра, а через кілька годин чоловік у поліцейській формі відкрив стрілянину в молодіжному таборі правлячої Норвезької робочої партії на острові Утойя недалеко від норвезької столиці.

За звинуваченням в організації подвійного теракту в цей же день був затриманий норвежець Брейвік. У поліції не пов'язують подію з міжнародними терористичними організаціями, але постанова суду про закритий режим слухань показує, що зв'язки арештованого з правим екстремізмом повністю не виключаються.

Зараз ви читаєте новину «Брейвіка заслухають без публіки та преси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі